- Side 135 -
Som nævnt i kapitel 2 er ministrenes politiske ansvar en hovedhjørnesten i det parlamentariske forfatningssystem. Grundlovens § 15 bestemmer herom, at:
(...)
...gældende over en skala, der spænder fra almindelig politisk murren i krogene over angreb i taler i tinget under behandling af forslag eller i forbindelse med spørgsmål eller forespørgsler samt kritik under samråd i folketingsudvalg til mere formaliseret tildeling af »næser« i udvalgsbetænkninger og udvalgsberetninger eller i folketingsvedtagelser.
(...)
- Side 136 -
I det følgende er det ministrenes politiske ansvar forstået i den lidt snævrere forstand, der behandles, dvs. ministrenes ansvar over for Folketinget og herunder navnlig Folketingets brug af grundlovens § 15 eller trusler herom samt tingets tilkendegivelser af mere alvorlig kritik af ministres embedsførelse.
- Side 137 -
...eller vedtager folketingsbeslutninger, som regeringen er imod – vil drage parlamentariske konsekvenser heraf ved at gå af, er derimod op til regeringen selv. I parlamentarisk praksis har regeringer, der har fået forkastet deres finanslovsforslag, valgt at gå af eller udskrive folketingsvalg. Det har imidlertid ikke været en statsretlig nødvendighed.
(...)
...misforstået situationen, altid vil have mulighed for at følge sagen op med en utvetydig mistillidstilkendegivelse. Grundlovens § 15 bør fortolkes i overensstemmelse med sin enkle og klare ordlyd. Grænsen mellem forfatningsretlig regulering og politisk-parlamentarisk normdannelse bør heller ikke her udviskes på et diffust retskildemæssigt grundlag.
(...)
- Side 138 -
...ubetinget pligt til at gå af, hvis der vedtages et mistillidsvotum til statsministeren. Den kan i stedet vælge at udskrive nyvalg til Folketinget. Hvis dette folketingsvalg resulterer i, at der stadig i det nye folketing vil være flertal for et mistillidsvotum mod regeringen, må regeringen imidlertid på dette tidspunkt være forpligtet til at gå af.
Det politiske ministeransvars væsentlige betydning har altid været fremhævet i den forfatningsretlige litteratur. Også før indførelsen af grundlovens § 15 i 1953 og også før parlamentarismens politisk-parlamentariske gennembrud i 1901.
- Side 146 -
...at det individuelle ministeransvar efter grundlovens § 15, stk. 1, ingen større rolle spiller i praksis, fordi Folketinget normalt vil anse statsministeren og dermed hele regeringen for ansvarlig for den politik, der føres af hvert enkelt medlem af hans ministerium.2020. Alf Ross, Dansk statsforfatningsret, 3. udg. ved Ole Espersen, 1980, side 431.