- Side 41 -
...Justitsministeriets redegørelse fra 1972. Redegørelsen behandlede spørgsmålet, om tiltrædelse af en international ordning omfattet af grundlovens § 20 kan finde sted alene med hjemmel i grundlovens § 19 og samtykke fra Folketinget. Justitsministeriet angav, at spørgsmålet efter »herskende opfattelse« skulle besvares bekræftende, idet ministeriet tilføjede:
(...)
»Efter denne opfattelse indeholder grundlovens § 19 en beføjelse for den danske regering til med folketingets samtykke at indgå traktatmæssige forpligtelser af et hvilket som helst
(...)
- Side 42 -
...Albæk Jensen & Michael Hansen Jensen: Grundloven med kommentarer 2015 s. 169 og 178. Sprogbrugen kan have været inspireret af Ross’ lærebog,2020. Alf Ross: Dansk Statsforfatningsret, 3. udgave ved Ole Espersen, 1980 s. 409. ligesom grundlovens rækkefølge af bestemmelserne i §§ 19 og 20 muligt kan synes at indbyde hertil. Selv Max Sørensen gjorde
- Side 47 -
...følgende konstatering: »Denne opfattelse harmonerer ikke med begrundelsen for nødvendigheden af indsættelsen af grundlovens § 20, nemlig at retlig myndighed over for borgerne udøves af de organer, der direkte er indsat ved grundloven«, jf. Jens Peter Christensen, Jørgen Albæk Jensen & Michael Hansen Jensen: Grundloven med kommentarer, 2015 s. 171f.
- Side 54 -
...og 26f.; Justitsministeriets redegørelse af 22. november 2004 for visse forfatningsretlige spørgsmål i forbindelse med Danmarks ratifikation af Traktat om en forfatning for Europa, s. 13 og Justitsministeriets redegørelse af 4. december 2007 for visse forfatningsretlige spørgsmål i forbindelse med Danmarks ratifikation af Lissabon-traktaten, s. 19.
- Side 63 -
...flertal om bindende folkeafstemning, selv hvor der er et kvalificeret flertal for gennemførelsen efter § 20, stk. 2, kan imødekommes ved brug af tre samtidige lovforslag: et forslag til overladelse af beføjelser efter § 20, stk. 1, et forslag til Folketingets samtykke til indgåelse af traktaten efter § 19, stk. 1, og et forslag om afholdelse af folkeaf-
(...)
- Side 65 -
...formodningen imod sig. Retssædvaner antages ikke med lethed i dansk forfatningsret. I det konkrete tilfælde er der netop ikke tale om en retssædvane contra legem, al den stund § 20, stk. 2, ikke vedrører indgåelse af traktater, men alene gennemførelsen. Der ses ikke at foreligge et grundlag, der undtagelsesvis kan begrunde antagelse af en retssædvane.
(...)
- Side 66 -
En klar sondring mellem indgåelse af traktater i medfør af grundlovens § 19 og gennemførelse i henhold til § 20 er af betydning også ved stillingtagen til den tidsmæssige rækkefølge af indgåelse og gennemførelse.
(...)
...stk. 1. Uanset hvorledes Danmark deltager i arbejdet i den internationale organisation, bliver der ikke efterfølgende tale om, at Folketinget tillige skal samtykke til konkrete retsakter fastsat af den internationale organisation i henhold til sit traktatgrundlag. Dette gælder i øvrigt, uanset om traktaten er gennemført i medfør af grundlovens § 20.