Bøger, som nævner Grundloven § 19

- Side 47 -

Herefter vil jeg behandle retsgrundlaget for Danmarks medlemskab af EU, som består af grundlovens § 19 om traktatindgåelse og § 20 om suverænitetsafgivelse og den danske tiltrædelseslov, der begge har været behandlet i retspraksis i forbindelse med Danmarks tiltrædelse af Maastricht- og Lissabontraktaterne.

Læs på Jurabibliotek



Retsgrundlaget for Danmarks medlemskab af EU

- Side 53 -

...og den danske tiltrædelseslov, der har været behandlet i retspraksis i forbindelse med Danmarks tiltrædelse af Maastricht- og Lissabontraktaterne. Formålet er at undersøge, hvilke forfatningsretlige begrænsninger der gælder ved anvendelsen af grundrettighederne og forholdet til EU-direktiver i horisontale retsforhold. Herefter vil jeg behandle Ajos.

Læs på Jurabibliotek



Grundlovens § 19, § 20 og tiltrædelsesloven

- Side 54 -

Ved en traktatændring, som ikke indeholder yderligere suverænitetsafgivelse efter grundlovens § 20, er det tilstrækkeligt at anvende grundlovens § 19, stk. 1, der fastsætter den almindelig udenrigspolitiske kompetence:

Læs på Jurabibliotek

(...)

Endvidere fastsættes rammerne for EU-samarbejdet i lov nr. 447 af 11. oktober 1972 med senere ændringer (»tiltrædelsesloven«), som er bygget op på følgende måde: I § 1 bestemmes, at traktaterne kan ratificeres på Danmarks vegne og indeholder dermed samtykket efter grundlovens § 19.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 55 -

...om, hvilken procedure som skal anvendes, da der vil kunne ske en ændring af tiltrædelseslovens § 3 ved almindelig lov efter grundlovens § 19 som inkorporering af traktatforpligtelser (forholdsnormer) i almindelighed, men den tunge procedure finde anvendelse efter grundlovens § 20, hvis der er tale om en ændring, der medfører suverænitetsafgivelse.

Læs på Jurabibliotek


Maastricht- og Lissabon-sagerne

...og en formel, hvor formalitetsindsigelserne var, hvorvidt sagsøgerne havde fornøden »retlig interesse« i at få prøvet grundlovsmæssigheden af Danmarks tiltrædelse af Maastricht (U 1996.1300 H) og Lissabon (U 2011.984 H). Disse sager fraveg tidligere praksis i forbindelse med tiltrædelse af EF (U 1973.694 H). Sagerne vil ikke nærmere blive behandlet.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 56 -

Dette var også udslagsgivne i Lissabon-sagen, som drejede sig om den nedre grænse for grundlovens § 20. Eller anderledes formuleret, om det var tilstrækkeligt, at ændringen af tiltrædelsesloven, som ratificerede Danmarks tiltrædelse til Lissabon-traktaten, var vedtaget efter grundlovens § 19.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Det var omvendt regeringens og Justitsministeriets vurdering, at der ikke var sket yderligere suverænitetsafgivelse, som udløste anvendelse af grundlovens § 20, og Folketinget havde givet samtykke til ratifikation af Lissabon-traktaten efter grundlovens § 19.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 57 -

...tiltræde Lissabon-traktaten alene med anvendelse af grundlovens § 19, ville Højesteret ikke tilsidesætte denne vurdering af det fortolkningsrum, der er i forhold til »den nedre grænse« af grundlovens § 19, men skulle det efterfølgende vise sig ikke at være korrekt, og at der reelt blev afgivet suverænitet, så er Højesteret kompetent til at påse dette.

Læs på Jurabibliotek



Tiltrædelseslovens rammer og Højesterets »obiter dictum«

- Side 78 -

...ændringer af tiltrædelsesloven, hvorfor dette »hul« stadig består. Spørgsmålet i den forbindelse er, om dette hul kan lukkes efter grundlovens § 19 ved en ændring af tiltrædelseslovens § 3, hvilket kan ske ved almindelig lov, ganske som inkorporering af traktatforpligtelser (forholdsnormer) i almindelighed, som anført af Spiermann eller som anført af

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 79 -

...§ 3.163163. Ole Spiermann: »En højesteretsdom om EU-tiltrædelsesloven«, i U 2017B.297, s. 308 samt overvejelser om, hvorvidt det hul skal lukkes efter proceduren i grundlovens § 19 eller § 20, hvor forfatteren vurderer at det vil være tilstrækkeligt med anvendelse af § 19. Modsat Jens Kristiansen: »EU-charteret og grundlovens § 20«, i U 2017B.413.

Læs på Jurabibliotek