Bøger, som nævner Grundloven § 19

Grundlovens § 20

- Side 210 -

Det traditionelle forløb er, at der først indgås en traktat blandt en række stater. Grundlovens § 19 regulerer, som beskrevet i kapitel 4, den udenrigspolitiske kompetence og tildeler på dette område regeringen en særlig rolle. Bestemmelsen har følgende indhold:

Læs på Jurabibliotek



Folkeafstemning uden hjemmel i grundloven

- Side 214 -

Det foreliggende lovforslag indebærer, at Maastricht-Traktaten i overensstemmelse med reglerne i grundlovens § 19 kan ratificeres på Danmarks vegne, og at Edinburgh-Afgørelsen godkendes.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...ratifikationssamtykke efter grundlovens § 19 undergives en bindende folkeafstemning, hvis samtykket gives ved lov, og hvis det ved særlig lov bestemmes, at en folkeafstemning skal finde sted. Formålet med det tredje lovforslag er derfor at skabe det retlige grundlag for, at der kan afholdes en bindende folkeafstemning om ratifikationslovforslaget.«

Læs på Jurabibliotek



Et nedslag – fokus på Højesterets seneste praksis om grundlovens § 20

- Side 221 -

...beføjelser som angivet i grundlovens § 20, skal dennes særlige procedure følges – dvs. vedtagelse skal ske med kvalificeret flertal i Folketinget eller godkendes ved en folkeafstemning. Overladelse af beføjelser til EU eller en anden international organisation i videre omfang end angivet i grundlovens § 20 kan kun ske ved en ændring af grundloven.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 226 -

...forbindelse med gennemførelsen i Danmark af de ændringer af EU’s traktatgrundlag, der fulgte af Lissabon-traktaten, og da gennemførelsen med rette var sket i medfør af den almindelige procedure for vedtagelse af love i grundlovens § 41 og med indhentelse af Folketingets samtykke efter grundlovens § 19, er konklusionen i dommen, at sagsøgte frifindes.

Læs på Jurabibliotek