Bøger, som nævner Grundloven § 20

Domstolsprøvelse af loves formelle grundlovsmæssighed

- Side 218 -

...for spørgsmål om overholdelse af tilblivelsesforskrifterne i grundlovens § 20 og § 88. Dommene desangående omtales nærmere nedenfor i afsnit IV i forbindelse med behandlingen af spørgsmålet om søgsmålskompetence og i kapitel 11, afsnit V, i forbindelse med behandlingen af spørgsmålet om suverrænitetsafgivelse. Her skal blot nævnes to af disse domme.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...følge af lov nr. 447 af 11. oktober 1972 om Danmarks tiltrædelse af De Europæiske Fællesskaber med det samlede indhold, som loven havde efter ikraftrædelsen af lov nr. 281 af 28. april 1993 vedrørende traktaten om Den Europæiske Union, ikke var i strid med grundloven. Højesteret foretog en omfattende prøvelse af lovens forhold til grundlovens § 20.

Læs på Jurabibliotek



Procesforudsætninger

- Side 233 -

...regeringen og Folketinget fastlagte fremgangsmåde for behandlingen af lovforslaget og om lovforslaget i sig selv måtte være i strid med grundlovens bestemmelser, og idet det ikke kunne føre til andet resultat, at det kort tid senere ville være afgjort, om det omhandlede lovforslag blev gennemført.789789. Se om dommen yderligere ovenfor s. 25 og s. 40.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 235 -

...påstande prøvet. Højesteret fandt, at der »under disse omstændigheder ikke [var] tilstrækkeligt grundlag for – som sket ved Højesterets dom gengivet i Ugeskrift for Retsvæsen 1973 side 694 – yderligere at betinge adgangen til domstolsprøvelse af, at appellanterne [kunne] påvise, at der i medfør af traktaten om Den Europæiske Union [var] udstedt retsakter,

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 236 -

...for anvendelsen af grundlovens § 20, som appellanterne havde rejst. Højesteret fandt herefter, at appellanterne havde fornøden retlig interesse i at få deres påstande prøvet, og der var ikke tilstrækkeligt grundlag for at fastslå, at appellanternes påstande efter deres udformning eller af andre grunde var uegnede til at blive taget under påkendelse.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 240 -

...de ikke opfyldte de almindelige betingelser vedrørende søgsmålskompetence, men mente, at der alligevel – som sket ved den i 1996 afsagte højesteretsdom om søgsmålskompetence vedrørende Maastricht-traktaten – skulle gives dem adgang til at få deres påstand realitetsprøvet. Det mente statsministeren og udenrigsministeren ikke, at der var grundlag for.

Læs på Jurabibliotek