Bøger, som nævner Grundloven § 20

Justitsministeriets redegørelser

- Side 389 -

...Folketingets behandling af lovforslaget om Danmarks tiltrædelse af EF udtalte, at spørgsmålet om fællesskabsrettens forrang efter flertallets opfattelse kunne løses på grundlag af grundlovens § 20 og tiltrædelseslovens § 3 samt dansk rets almindelige regler om forholdet mellem dansk og international ret, jf. Folketingtidende 1971-72, Tillæg B, sp. 2802.

Læs på Jurabibliotek



Grundlovssagerne og Ajos-sagen

- Side 390 -

...Maastricht-traktaten kunne rummes inden for hvad § 20 tillader, angik Lissabon-sagen bestemmelsens nedre grænse, det vil sige hvorvidt Lissabon-traktaten indebar sådanne ændringer, at proceduren i § 20 burde have været fulgt.798798. UfR 2013 s. 1451 H, se særligt s. 1514. Hverken i Maastricht-sagen eller i Lissabon-sagen fik sagsøgerne medhold i deres synspunkt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...påpeger i den forbindelse bl.a., at den danske regering ved en vedtagelse efter EF-traktatens art. 308 besidder en vetoret, jf. UfR 1998 s. 800 H, præmissernes pkt. 9.4. Kravet om bestemthed var således ikke ensbetydende med, at der ikke måtte foreligge en vis uklarhed om forståelsen af de enkelte hjemmelsbestemmelser i traktaten og deres rækkevidde.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...grundlovens § 20. Desuden var der ikke grundlag for at fastslå, at der var sket overladelse af yderligere beføjelser til at udstede retsakter med direkte virkning for danske borgere, hverken direkte ved bl.a. tiltrædelsen af den Europæiske Menneskerettighedskonvention eller indirekte ved bl.a. forrangsprincippet, chartret og fleksibilitetsbestemmelsen.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 391 -

...opretholdt af EF-domstolen, bygger på en anvendelse af Traktaten, der ligger uden for suverænitetsafgivelsen ifølge tiltrædelsesloven. Tilsvarende gælder med hensyn til fællesskabsretlige regler og retsprincipper, som beror på EF-domstolens praksis.«802802. UfR 1998 s. 800 H, præmissernes pkt. 9.6. og UfR 2013 s. 1451 H, s. 1518-1519, præmissernes pkt. 3.

Læs på Jurabibliotek



Sammenfatning

- Side 410 -

...forrangsprincippets anerkendelse i dansk ret, ikke – som i EU-retten – nødvendigvis hviler på EU-retten selv. Accepten af forrangsprincippet i dansk ret synes i en række tilfælde at være baseret på, at der ved dansk lov – herunder især som følge af grundlovens § 20 og tiltrædelsesloven – er skabt en åbning for anerkendelsen af EU-retten og dens forrang.

Læs på Jurabibliotek