Bøger, som nævner Grundloven § 20

Vedtagelsen af en lov i henhold til § 20, stk. 2

- Side 145 -

...forordning om forebyggelse af udbredelsen af terrorrelateret indhold på nettet, Folketingets Europaudvalgs dokumenter vedrørende KOM (2018) 640. Dette har sammen med spørgsmålet om, hvorvidt regler i en § 20-lov skulle have været gennemført som en grundlovsændring i henhold til § 88, ført til flere sager om domstolsprøvelse af Danmarks medlemskab af EU.

Læs på Jurabibliotek



Retspraksis – § 20 i hænderne på domstolene

- Side 146 -

Grundlovens § 20 er fortolket af domstolene i navnlig Maastricht-sagen (U 1998.800 H), Schengen-sagen (U 2001.2065 H) og Lissabon-sagen (U 2013.1451 H).2727. Fortolkningen af dele af § 20 er dog også indgået i retsgrundlaget i andre sager, som f.eks. Ajos-sagen (U 2017.824 H).

Læs på Jurabibliotek



- Side 147 -

...minister Ivar Nørgaard (Socialdemokratiet) der forklarede, at han ikke – som anført i en overskrift i dagbladet B.T. den 30. maj 1997 – til bladet havde udtalt, at »vi overtrådte Grundloven«. Det, han havde givet udtryk for, var, at man i et enkelt tilfælde strakte art. 235 i EØF-traktaten for langt efter hans mening.3030. Se U 1998.800 H, s. 855ff.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...at afgrænsningen skal gøre det muligt at vurdere suverænitetsafgivelsens omfang. Sagsområderne kan beskrives i rummelige kategorier, og det kan ikke kræves, at omfanget af suverænitetsafgivelsen er angivet så præcist, at der ikke kan blive tale om skøn eller fortolkningstvivl. Højesteret understregede, at de overladte beføjelser kan angives i loven

Læs på Jurabibliotek



- Side 148 -

...tiltrædelsesloven ved en ændringslov, vedtaget i henhold til Grundlovens § 20, se lov nr. 322 af 6. juni 1998 om ændring af lov om Danmarks tiltrædelse af De Europæiske Fællesskaber (Danmarks ratifikation af Amsterdam-traktaten om ændring af traktaten om Den Europæiske Union, traktaterne om oprettelse af De Europæiske Fællesskaber og visse tilknyttede akter).

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 149 -

...statsministeren skulle anerkende, at loven om Danmarks tiltrædelse af Schengenkonventionen var i strid med Grundloven. Foreningen havde som en subsidiær påstand blandt andet, at statsministeren skulle anerkende, at § 3, stk. 1, i loven om tiltrædelse af konventionen ikke var gyldigt vedtaget efter den procedure, der er foreskrevet i Grundlovens § 20.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...til Grundlovens § 20. Uden for de tilfælde, hvor EU-retlige regler har en indgribende betydning for den danske befolkning, er søgsmålsretten forbeholdt den eller de konkrete parter, der i øvrigt har en retlig interesse i at få prøvet deres sag. Det understreger vigtigheden af, at der i forarbejderne til lovgivning om EU-retlige spørgsmål redegøres

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 150 -

...»Notat om hvorvidt dansk deltagelse i det styrkede bank samarbejde forudsætter anvendelse af proceduren i Grundlovens § 20«, gøre sig anstrengelser for at kunne konkludere, at deltagelsen ikke forudsætter anvendelse af Grundlovens § 20. Se kritisk overfor ministeriets notat Palle Svensson, »En tynd, men farlig kop te«, Jyllands-Posten 12. juni 2015.

Læs på Jurabibliotek


I Lissabon-sagen påstod en gruppe af borgere, at statsministeren og udenrigsministeren skulle anerkende, at en lov om ændring af tiltrædelsesloven, hvorved Danmark tiltrådte Lissabon-traktaten, var vedtaget i strid med Grundlovens § 20, idet tiltrædelse var sket uden at følge den i Grundlovens § 20 foreskrevne procedure.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...Højesteret vægt på, at denne uenighed angik lovgivningskompetencen inden for en række almene og væsentlige livsområder og dermed forhold, som var af indgribende betydning for den danske befolkning i almindelighed. Højesteret betonede tillige, at på grund af tvistens generelle og indgribende betydning havde borgerne en væsentlig interesse i at få deres

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 151 -

...af spørgsmålet under en sag om en retsakt eller en retsafgørelse, der måtte blive udstedt eller afsagt i medfør af de pågældende traktatbestemmelser, og som konkret og aktuelt berørte borgere mv. Herved henviste Højesteret endnu engang til den principielle problemstilling, der dannede grundlag for den senere Ajos-sag.4040. Se U 2013.1451 H, s. 1520.

Læs på Jurabibliotek



Suverænitetssamling – Mister Danmark suverænitet ved brug af § 20?

- Side 152 -

...løsøregenstande«, idet § 20 ikke drejer sig om »en professors paraply […], men om lovgivningsmagtens beslutninger vedrørende en forfatningsretlig kompetence«.4141. Se for diskussionen om betydningen af brug af udtrykket »overdrage« i forbindelse med Grundlovens § 20, Jens Hartig Danielsen: Suverænitetsafgivelse, 1999 s. 23 og 116ff., med henvisninger.

Læs på Jurabibliotek