Bøger, som nævner Grundloven § 29

Valgret

- Side 109 -

...Udvalget konkluderede i sin betænkning (Betænkning nr. 1432/2003), at bortset fra indførelse af en generel regel om, at danskere, der agter at vende hjem senest 2 år efter udrejsen, anses for at have fast bopæl i Danmark (nu folketingsvalglovens § 2, stk. 3), var der ikke inden for grundlovens rammer mulighed for yderligere lempelser af bopælskravet.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 111 -

...stadfæstes, når der har været afholdt folkeafstemning om loven efter reglerne i grundlovens § 42, stk. 5. Dette betyder, at den valgretsalder, som Folketinget har vedtaget, er gældende, medmindre et flertal af de deltagende vælgere forkaster lovforslaget, og dette flertal udgør mindst 30 pct. af alle stemmeberettigede vælgere (»negativ folkeafstemning«).

Læs på Jurabibliotek

(...)

Valgretsalderen er siden 1953 gradvist blevet nedsat fra 23 til 18 år, som har været gældende siden 1978. Der er intet i vejen for, at valgretsalderen kan sættes yderligere ned gennem den procedure, der er beskrevet i grundlovens § 29, stk. 2 – heller ikke selv om den generelle myndighedsalder ikke nedsættes tilsvarende.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 112 -

Grundlovens § 29, stk. 1, giver desuden mulighed for, at valgretten ved lov kan indskrænkes for personer, der er straffede eller har modtaget fattighjælp, men der er ikke i Danmark i øjeblikket gennemført en sådan lovgivning.

Læs på Jurabibliotek