Bøger, som nævner Grundloven § 3

Opløsning ved lov

- Side 283 -

...eller opløse en forening ved lov. Ordføreren henviste i den forbindelse til grundlovens tekst. Samme opfattelse kan man få, når man læser den skriftlige fremsættelse af beslutningsforslaget samt indlægget fra ordføreren for forslagsstillerne. Det fremgår heraf, at »[d]et er domstolene, der efter grundloven træffer afgørelse om opløsning af foreninger«.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...muslimer kan forbydes«). Tilsvarende anføres det i Retsudvalgets betænkning over forslaget til folketingsbeslutning, at det i den juridiske litteratur antages, at en specifik forening kan opløses af Folketinget. Det anføres dog tillige, at grundlovens § 3 muligvis udgør en hindring, derved at lovgiver med en sådan lov vil bevæge sig ind på dømmende

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 285 -

...indblanden i anklagemyndighedens arbejde, og Folketingets henvisning til grundlovens § 3 er derfor på sin plads. Når Jens Kristiansen imidlertid henviser til § 3, er det ikke i relation til en folketingsbeslutning, der muligvis blander sig i anklagemyndighedens arbejde. Det er derimod i forhold til lovgivers mulighed for ved lov at opløse foreninger.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...som anført af Jens Kristiansen, har ændret på denne adgang til at opløse foreninger ved lov. I Tvind-sagen fastslog Højesteret, som gengivet ovenfor i kapitel 2, at visse former for singulær lovgivning er i strid med grundlovens § 3. En lov, hvorved lovgiver opløser en forening, er en singulær lov, og Tvind-sagen synes derfor umiddelbart interessant.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...lovgivers ophævelse af en forening ved lov. En sådan lov er således (formentlig) ikke udtryk for afgørelse af en konkret retstvist eller pålæggelse af straf. Den er endvidere ikke udtryk for konkret anvendelse af gældende lovregler. Når lovgiver opløser en forening ved lov, anvender lovgiver ikke allerede bestående regler. Lovgiver træffer beslutning

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 286 -

...har Jørgen Albæk Jensen dog argumenteret for, at »[s]elv om muligheden for at forbyde en politisk forening direkte ved lov uden at komme i strid med grundloven således næppe kan anses for helt udelukket, vil dette indebære så store betænkeligheder i forhold til grl. § 3, at det i hvert fald retspolitisk bør være utænkeligt« (Jensen, 2009, s. 196).

Læs på Jurabibliotek



Et nedslag – fokus på rockerdommen

- Side 315 -

Lovens fastsættelse af regler for politiets udøvelse af forbudsbeføjelsen strider ikke mod grundlovens § 3.«

Læs på Jurabibliotek