Bøger, som nævner Grundloven § 3

Retssystemers funktion og virke (1. udg.)
Forfattere: Helle Blomquist
Udgivelsesdato: 21. sep 2018
DJØF Forlag

Domsmagten

- Side 26 -

...skitseret. Og det ville man kunne mistænke, hvis afgørelsen lå i den udøvende magts hænder. Domstolenes andet vigtige kerneområde er de situationer, hvor en borger, som er tiltalt i en straffesag, står over for staten. Også her må en uvildig instans træde ind, for at en magthaver ikke skal benytte sig af straffesystemet til at ramme sine modstandere.

Læs på Jurabibliotek



Retssystemet i den udøvende magt

- Side 32 -

...for forvaltningens rammer, altså den udøvende magt efter grundlovens § 3, finder vi retslige institutioner, der træffer afgørelser med virkning for borgerne. De er i reglen blevet indsat som klageinstanser i lovgivning, der har reguleret forholdet mellem stat og borger, for eksempel ved tildeling af ydelser eller pålæg af indgreb over for borgeren.

Læs på Jurabibliotek



Folketingets Ombudsmand

- Side 37 -

...udtale kritik af forvaltningen. Ombudsmanden kan derimod ikke, som tilfældet er det for forvaltningens nævn, træffe en afgørelse om, hvorledes parterne skal forholde sig i den konkrete sag. Som valgt af Folketinget vil vedkommende have Folketingets tillid. Der er efter lovgivningen et krav om, at den person, der besætter stillingen skal have en juri-

Læs på Jurabibliotek



Regler om retssystemer

- Side 45 -

...institutioner. Figuren giver kun en meget forenklet fremstilling. Og de institutioner, der er placeret i privat regi er ikke medtaget. Det gælder eksempelvis nogle konfliktløsningsorganer og de retsanvendende institutioner i ATP regi. Men den giver et indtryk af, hvor vidtspændende den retlige tankegang og juridiske metode er på en samfundsmæssig skala.

Læs på Jurabibliotek



Retsfilosofiske teorier

- Side 52 -

...påvirket Montesquieus tanker om magtadskillelse i værket Lovens ånd fra 1748 (Palmer Olsen 2005, s 81-135). Dermed er hans forestillinger om retten blevet en indgroet del af vestlig retskultur. I en dansk sammenhæng har det fundet sit udtryk ved kravet om adskillelse af statsmagterne i grundlovens § 3. Men en viden om det retsfilosofiske ophav giver en

Læs på Jurabibliotek