Bøger, som nævner Grundloven § 3

Retssystemers funktion og virke (1. udg.)
Forfattere: Helle Blomquist
Udgivelsesdato: 21. sep 2018
DJØF Forlag

Undersøgelse af dommen og domstolene

- Side 59 -

...borgernes frihed, fravær af korruption og beskyttelse mod politisk indflydelse på retsafgørelser. Det ligger også i vores forestillinger om retten, at den udøves med en vis form for fairness, og at rettens institutioner udfører deres arbejde, således at denne fairness også mere generelt bliver en del af vores dagligdag, når vi kommer i kontakt med dem.

Læs på Jurabibliotek



Uafhængighed af lovgiver

- Side 63 -

...domstolene udskilles fra de to andre statsmagter. Tankegangen er, at regeringsmagten og den politikfastlæggende lovgivningsmagt skal afholde sig fra at blande sig i domstolenes arbejde. Spørgsmålet er imidlertid, hvilken konkret legalitet der er bag bestemmelsen. Det vil være det spørgsmål, som den statsretlige dogmatiske analyse vil interessere sig for.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...usikkerhed om, hvorvidt der overhovedet var nogen praktisk virkning af grundlovens § 3. Med til at fremme den usikkerhed er det faktum, at de tre statsmagter i dansk statsforfatningsret ikke er skarpt adskilte, og at der mere er tale om en praktisk funktionsopdeling og samarbejde end en egentlig skarp adskillelse (Se Christensen m.fl. 2012, s. 89-114).

Læs på Jurabibliotek

(...)

Der er dog en sag fra 1999, der peger i retning af, at domstolenes holdning har ændret sig på dette område. Det er den såkaldte Tvind-sag. Se UfR 1999.841 H. Her erklærede Højesteret en bestemmelse i en lov om tilskud til uddannelsesinstitutioner for ugyldig, fordi den var i strid med grundlovens § 3 (Se Christensen m.fl. 2012, s. 225-27, 255-57).

Læs på Jurabibliotek



Retssociologiske problemstillinger

- Side 88 -

...dermed understøtter opretholdelse af statens orden. Med udgangspunkt i tanken om adskillelse af funktioner vil jeg diskutere den organisering af politi og Anklagemyndigheden, som jeg skitserede ovenfor. Begge myndigheder hører til den udøvende magt. Det er altså ikke formelt, eller juridisk dogmatisk et krav efter grundlovens § 3, at de skal adskilles.

Læs på Jurabibliotek