- Side 33 -
Den afgørende præmis for at tale om et retssamfund er en opdeling af magten, således at al magt ikke samles i et organ. Magtadskillelseslæren bygger på en tese om, at magten skal deles for at sikre en balance i samfundet. Magtadskillelse er i Danmark implementeret i grundlovens § 3, der er værd at citere i sin helhed:
(...)
- Side 34 -
...af Tvind-dommen i Dansk Statsret 3. udg., s. 280-283. hvor Højesteret fandt at lovgivningsmagten havde handlet i strid med grundlovens § 3, 3. pkt., og havde forsøgt at tiltage sig noget af den dømmende magt ved at bruge lovgivning til at afgøre en tvist mellem Undervisningsministeriet og 7 specifikke friskoler med tilknytning til Tvind-netværket.
- Side 40 -
...om at domstolene kan »påkende ethvert spørgsmål øvrighedsmyndighedens grænser,« jf. grundlovens § 63, reglen om at dommere kun kan afskediges ved dom, jf. grundlovens § 64, 2. pkt.8787. Jens Peter Christensen & Jørgen Albæk Jensen m.fl., Dansk Statsret, 3. udg., kapitel 5. Derimod er grundloven tavs om spørgsmålet om, hvordan dommere udnævnes.