- Side 107 -
Folketingets medlemmer vælges for 4 år, jf. grundlovens § 32, stk. 1. Denne bestemmelse skal dog forstås således, at de vælges for højst 4 år, idet statsmi-
(...)
- Side 108 -
...fundet sted. Denne opløsningsret kan bl.a. benyttes af statsministeren til at udskrive valg, når han vurderer, at der er bedst chance for at vinde valget. Opløsningsretten er i øvrigt stort set ubegrænset. En begrænsning er dog, at en ny regering ikke kan udskrive valg, før den har præsenteret sig for Folketinget, jf. grundlovens § 32, stk. 2, 2. pkt.
(...)
Statsministeren er forpligtet til at sørge for, at der afholdes valg inden valgperiodens udløb, jf. grundlovens § 32, stk. 3.
(...)
...eller i forbindelse med større sundhedskriser eller naturkatastrofer), og for at tage højde for denne situation er det i grundlovens § 32, stk. 4, bestemt, at folketingsmandaterne aldrig bortfalder, før der har været afholdt nyt valg. Der vil således altid være et lovligt valgt Folketing, som kan varetage de funktioner, som grundloven har tillagt det.
- Side 118 -
...betydning, at alle forslag (både lovforslag og beslutningsforslag), der ikke er vedtaget ved folketingsårets udgang, bortfalder ved folketingsårets afslutning, jf. § 41, stk. 4 (»diskontinuitetsprincippet«). Sammen med den tidligere omtalte regel i grundlovens § 32, stk. 4, betyder den endvidere, at der altid vil være et funktionsdygtigt Folketing.