Bøger, som nævner Grundloven § 33

Hvem er valgbar?

- Side 101 -

Valgbar til Folketinget er enhver, som har valgret efter § 1, jf. § 2, medmindre vedkommende er straffet for en handling, der i almindeligt omdømme gør den pågældende uværdig til at være medlem af Folketinget, jf. grundlovens §§ 30 og 33.

Læs på Jurabibliotek



Hvornår skal valgbarhedsbetingelserne være opfyldt?

- Side 102 -

...valgbarhedsbetingelserne skal være opfyldt, må være valgøjeblikket, dvs. valgdagen, og ikke det senere tidspunkt, hvor Folketingets prøvelse af valgenes gyldighed finder sted. Denne opfattelse harmonerer bedre med, at det må antages, at betingelserne for, at en vælger har valgret (som jo er betingelsen for at være valgbar) skal være opfyldt senest på valgdagen.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 103 -

ville være svært at forene opfyldelsen af forpligtelserne som medlem af Folketinget, herunder at møde i Folketinget, med en fast bopæl i udlandet. I sidste ende vil det dog være op til Folketinget at beslutte, om vedkommende medlem af Folketinget ville fortabe sin valgbarhed som følge af ophold i udlandet i løbet af valgperioden, jf. grundlovens § 33.

Læs på Jurabibliotek



Folketingets afgørelse om et medlems valgbarhed

- Side 108 -

...1953-grundloven. Indtil da antog man dog, at det fulgte af grundlovsbestemmelsen om, at hvert ting selv afgør gyldigheden af sine medlemmers valg, at det også var tingene selv, der endeligt afgjorde valgbarhedsspørgsmålet (Biltzing, 1977, p. 213). Folketingets behandling er endelig og kan kun i helt ekstraordinære tilfælde (se nedenfor) indbringes for domstolene.

Læs på Jurabibliotek



- Side 112 -

...der er udskrevet folketingsvalg, forhindrer således ikke den pågældende i at stille op. Det følger af, at det ifølge grundlovens § 33 alene tilkommer Folketinget at afgøre gyldigheden af sine medlemmers valg samt spørgsmål om, hvorvidt et medlem har mistet sin valgbarhed. § 4, stk. 2 er blot en tydeliggørelse af et princip, der følger af grundloven.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...folketingsvalgloven i 1980 blev indført et krav om, at kandidaten skulle oplyse sit personnummer i kandidatanmeldelsen, hvilket i bemærkningerne til lovforslaget blev begrundet med, at folkeregistret derved hurtigere ville kunne kontrollere, om kandidaten opfyldte valgretsbetingelserne, herunder særligt alderskravet (betænkning 1084/1986, p. 35 f.).

Læs på Jurabibliotek