- Side 174 -
Grundlovens § 42, stk. 1, indeholder følgende bestemmelse:
(...)
...bestemmelse herom. Dette betyder ikke, at der ikke kan afholdes folkeafstemning om lovforslaget, men blot at loven er gældende, indtil den eventuelt er blevet forkastet ved folkeafstemningen. I dette tilfælde skal statsministeren senest 14 dage efter folkeafstemningen kundgøre resultatet af folkeafstemningen, hvorefter loven bortfalder fra kundgørelsesdagen.
(...)
...stk. 6. Disse undtagelser omfatter dels nogenlunde de samme undtagelser vedrørende lovforslag overvejende af økonomisk karakter, som findes i grundlovens § 41, stk. 3, dels en række yderligere undtagelser vedrørende lovforslag, der omfatter direkte skatter, opfyldelse af traktatmæssige forpligtelser og kongehusets forhold (jf. grundlovens §§ 8-11).
(...)
...mindretalsbeskyttelse skal sikre, at omgåelse af muligheden for folkeafstemning forhindres (Max Sørensen 1973 s. 181). Blandede lovforslag, hvis hovedindhold kan undergives folkeafstemning, er derfor ikke omfattet af undtagelsesbestemmelserne. En praktisk mulighed for at komme uden om problemet med blandede lovforslag kan dog findes ved at anvende
(...)
- Side 175 -
...42, stk. 3, (hvorefter et folketingsflertal inden for fem hverdage, efter at begæring om folkeafstemning er fremkommet, kan beslutte, at forslaget skal bortfalde). Herefter kan det oprindelige lovforslag opdeles i to lovforslag, således at de dele af forslaget, der er omfattet af undtagelsesbestemmelserne, udskilles til et selvstændigt lovforslag.
(...)
...en begæring om folkeafstemning skal imødekommes, og hvis ikke Folketinget benytter muligheden i grundlovens § 42, stk. 3, for at trække lovforslaget tilbage, skal folkeafstemning afholdes tidligst 12 og senest 18 hverdage efter, at statsministeren har bekendtgjort, at der skal afholdes folkeafstemning om lovforslaget, jf. grundlovens § 42, stk. 4.
(...)
...afhængig af udfaldet af folkeafstemningen, idet de nærmere regler fremgår af grundlovens § 42, stk. 5. For at forkaste lovforslaget skal et flertal af de deltagende vælgere stemme nej til forslaget, og dette flertal skal endvidere udgøre mindst 30 pct. af samtlige stemmeberettigede vælgere. Der er således tale om en bindende, negativ folkeafstemning.
(...)
...Mindretallet må imidlertid kunne indbringe sagen for domstolene (Albæk Jensen 1991a), som dermed får den endelige afgørelse af, om grundlovens § 42 er anvendt korrekt. Vurderer domstolene, at en begæring om folkeafstemning uretmæssigt er blevet afvist, vil dette medføre, at den pågældende lov bliver ugyldig, jf. herved U 1967.22 H (Første håndskriftsag).
(...)
...såkaldte jordlove blev undergivet folkeafstemning i 1963 med det resultat, at alle fire love blev forkastet af vælgerne, da der både var et stort nej-flertal, og dette flertal udgjorde mellem 41,5 og 44,5 pct. af samtlige stemmeberettigede. Mindretalsbeskyttelsen kan imidlertid også tænkes at virke indirekte, således at et folketingsflertal forsø-
(...)
- Side 176 -
...af grundloven regulerede tilfælde, hvis dette bestemmes ved lov, men på den anden side kan en sådan folkeafstemning ikke være juridisk bindende for Folketingets videre arbejde. Afstemningen vil altså alene være vejledende (konsultativ). I forbindelse med sådanne vejledende folkeafstemninger er undtagelserne i grundlovens § 42, stk. 6, ikke gældende.