Bøger, som nævner Grundloven § 42

Indledning

- Side 171 -

...lovforslag, der ikke er omfattet af særlige undtagelsesbestemmelser. Endvidere findes der en speciel bestemmelse i grundlovens § 42, stk. 6, som giver mulighed for afholdelse af folkeafstemning om et i lovsform vedtaget samtykke til indgåelse af traktatforpligtelser. Folkeafstemning i forbindelse med grundlovsændringer er foreskrevet i grundlovens § 88.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...med suverænitetsafgivelse behandles nedenfor i kapitel 11, afsnit V. Reglerne om folkeafstemning i forbindelse med grundlovsændring er omtalt ovenfor i kapitel 4, afsnit I. 564 564. Se også bemærkningerne om ændring af tronfølgeloven ovenfor s. 35 med note 2. Folkeafstemningen den 7. juni 2009 om ændring af tronfølgeloven omtales nedenfor s. 175.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...udtrykkelig hjemmel i grundloven.« Man kan ikke skyde samtlige statsretlige lærebogsforfattere en sådan demokratiopfattelse og et sådant tankemønster i skoene. Man kan i øvrigt ikke med rimelighed sige, at samdrægtighed blandt de traditionelt orienterede forfattere af statsretlige lærebøger er en sjælden ting. Derimod er der intet til hinder for, at der

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 173 -

...Lovforslaget om Danmarks tiltrædelse af De Europæiske Fællesskaber blev vedtaget i Folketinget den 8. september 1972 med 141 stemmer mod 34. 572 572. Se Folketingets forhandlinger1971-72, sp. 7699. Da lovforslaget således ikke var vedtaget med fem sjettedeles flertal, kunne der afholdes bindende folkeafstemning i medfør af grundlovens § 20, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 174 -

...vedrørende Maastricht-traktaten og Edinburgh-afgørelsen, var grundlovsstridig. Påstanden blev ikke taget til følge. Der blev ikke sat spørgsmålstegn ved den lovgivningsmæssige konstruktion, man havde valgt i forbindelse med Danmarks tiltrædelse af Maastricht-traktaten og Edinburgh-afgørelsen. Dommen omtales nærmere nedenfor i kapitel 11, afsnit V.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...udenrigsministeren forslag til lov om Danmarks tilslutning til EU’s forfatningstraktat. I bemærkningerne til lovforslaget blev det tilkendegivet, at regeringen ville sikre, at spørgsmålet om Danmarks ratifikation af traktaten ville blive undergivet folkeafstemning efter reglerne i grundlovens § 42, selv om man opnåede et flertal på fem sjettedele i Fol-

Læs på Jurabibliotek



Mindretalsbeskyttelsen i grundlovens § 42

- Side 175 -

Når et lovforslag er vedtaget af Folketinget, kan en tredjedel af Folketingets medlemmer ifølge grundlovens § 42, stk. 1, inden for en frist af tre søgnedage fra lovforslagets endelige vedtagelse kræve folkeafstemning om lovforslaget.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 176 -

Mindretalsbeskyttelsen gælder ikke undtagelsesfrit, idet der i grundlovens § 42, stk. 6, er opregnet forskellige kategorier af lovforslag, som ikke kan undergives folkeafstemning.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...omhandles i stk. 7, kan stadfæstes inden udløbet af den i stk. 1 nævnte frist, eller inden begæret folkeafstemning har fundet sted. Hvis et lovforslag, som kan undergives folkeafstemning, straks efter vedtagelsen stadfæstes i henhold til særbestemmelserne i stk. 7, kan en tredjedel af Folketingets medlemmer kræve folkeafstemning om den stadfæstede lov.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...grundlovens § 42, stk. 6, 2. pkt., giver mulighed for, at de i grundlovens § 19 nævnte beslutninger, som vedtages i lovsform, kan undergives folkeafstemning, er der således ingen mulighed for, at de beslutninger i henhold til grundlovens § 19, som vedtages ved simpel folketingsbeslutning, kan undergives folkeafstemning efter reglerne i grundlovens § 42.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...endelige vedtagelse beslutte, at lovforslaget skal bortfalde. 581 581. Ifølge Folketingets forretningsorden § 15, stk. 3, undergives forslag herom én behandling i Folketinget. Efter fem dages fristens udløb kan folkeafstemningen afværges ved, at det vedtagne lovforslag ophæves ved en ny lov. 582 582. Jf. Poul Andersen, s. 338, og Ross I, s. 338 note 37.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 177 -

...vedtog den 31. maj 1963. Ved folkeafstemningen, der var begæret af 71 folketingsmedlemmer, stemte et flertal af de deltagende vælgere, der udgjorde 73% af de stemmeberettigede, mod de fire lovforslag, der således bortfaldt. 585 585. Se Folketingsårbog 1962-63, s. 32-33. Se i øvrigt Poul Andersen, Dansk folkeafstemning om love, NaT, 1966, s. 2-15.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...særlige lov, der bestemmer, at der skal afholdes folkeafstemning om det af grundlovens § 19 omfattede lovforslag, vedtages af et flertal i Folketinget, har denne regel ikke karakter af mindretalsbeskyttelse, jf. Ross I, s. 336, og Max Sørensen, s. 181. Endelig siges det i stk. 6, 3. pkt., at for grundlovsændringer gælder reglerne i grundlovens § 88.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...love i årene 1946-1950, der måtte antages at falde ind under bestemmelsen i grundlovsforslaget af 1939 § 60, stk. 6, som med enkelte afvigelser indeholdt undtagelsesklausuler svarende til bestemmelserne i den nuværende grundlovs § 42, stk. 6. 588 588. Fortegnelsen er optrykt i Forfatningskommissionens betænkning 1953, s. 189-192. I tvivlstilfælde

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 178 -

...herom nærmere Max Sørensen, s. 181. Der er almindelig enighed om, at der principielt må kunne kræves folkeafstemning om blandede lovforslag, idet mindretalsbeskyttelsen i modsat fald ville kunne gøres illusorisk. 593 593. Se Poul Andersen, s. 335, og Max Sørensen, s. 181. Se også Forfatningskommissionens betænkning 1953, s. 188, og Ross I, s. 337.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 179 -

...folkeafstemning om lovforslaget eller den stadfæstede lov, skal der ifølge § 42, stk. 7, 2. pkt., afholdes folkeafstemning efter reglerne i § 42, stk. 4 og 5. Fører folkeafstemningen til forkastelse af loven, skal dette ifølge § 42, stk. 7, 3. pkt., kundgøres af statsministeren uden unødigt ophold og senest fjorten dage efter folkeafstemningens afholdelse.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...s. 108. Dette var en forfejlet betragtning. Spørgsmålet har ikke noget med grundlovens § 42, stk. 8, at gøre, og der kan ikke sluttes modsætningsvis fra bestemmelsen i grundlovens § 33. Der er intet til hinder for, at lovgivningsmagten ud fra grundlæggende demokratibetragtninger henlægger afgørelsen af folkeafstemningers gyldighed til Folketinget.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Tilsidesættelse af forskrifterne i grundlovens § 42 vil i almindelighed medføre ugyldighed. 597 597. Jf. Max Sørensen, s. 183. Se også Ross I, s. 339. Som undtagelse fra denne grundregel anfører Poul

Læs på Jurabibliotek