Bøger, som nævner Grundloven § 63

Private retstvister

- Side 273 -

...retssikkerhedsmæssige betænkeligheder, der kan være forbundet med at henlægge sådanne opgaver til en administrativ myndighed. Noget sådant er der bl.a. tradition for på det familieretlige område, hvor administrative myndigheder kan træffe afgørelse om bl.a. separation og skilsmisse, størrelsen af underholdsbidrag og fordelingen af forældremyndighed mv.

Læs på Jurabibliotek



Straffeprocessen

- Side 274 -

...bøden og giver derved afkald på at få sagen behandlet ved en domstol. Hvis den sigtede blot forholder sig passiv eller udtrykkeligt ikke vil acceptere bøden, går sagen til domstolene i straffeprocessens former. Der er således ikke tale om, at den sigtede for at få sagen for domstolene skal indbringe den til prøvelse i henhold til grundlovens § 63.

Læs på Jurabibliotek



Grundlovens § 63 og dens tilblivelse

- Side 278 -

grundlovens § 63, stk. 1, 1. pkt., der ganske som i Junigrundloven af 1849 lyder:

Læs på Jurabibliotek

(...)

...var imidlertid ikke en del af den traditionelle magtadskillelseslære hos Locke og Montesquieu (Toftegaard Nielsen 1977 s. 242-244 og 254-262). Forvaltning i den forstand, vi kender det, eksisterede dengang nærmest ikke, men var stort set begrænset til forvaltningens traditionelle kernefunktioner (myndighedsudøvelse) i form af justitsvæsen og politi.

Læs på Jurabibliotek



Domstolsprøvelsens udvikling – de dommerskabte retsgrundsætninger

- Side 279 -

...regel og kravet om proportionalitet mellem mål og middel. Den nærmere fremstilling af indholdet af disse retsgrundsætninger og af domstolsprøvelsen efter grundlovens § 63 henhører under faget forvaltningsret og skal derfor ikke gives her (en oversigtlig fremstilling i et forfatningsretligt perspektiv findes hos Jens Peter Christensen 2011 s. 262-292).

Læs på Jurabibliotek



Endelighedsbestemmelser

- Side 281 -

...afgørelser, jf. grundlovens § 63, stk. 1, 1. pkt. Lige siden Junigrundloven af 1849 har det imidlertid været antaget i retspraksis, at lovgivningsmagten – trods grundlovens klare ord i § 63 – kan afskære eller begrænse domstolsprøvelsen, således at domstolsprøvelse ikke kan finde sted, eller at prøvelsen er begrænset til at angå visse retsspørgsmål.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 282 -

virkning, at domstolenes prøvelse efter grundlovens § 63 var mere tilbageholdende end ellers. Flygtningenævnet gjorde for Højesteret gældende, at landsrettens afgørelse i realiteten var udtryk for, at landsretten havde tilsidesat udlændingelovens endelighedsbestemmelse som grundlovsstridig.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 283 -

...efter grundlovens § 63 er det imidlertid væsentligt at holde sig for øje, at endelighedsbestemmelsen på udlændingelovens område som anført af Højesteret i U 1997.1157 H har sammenhæng med, at Flygtningenævnet er et sagkyndigt nævn af domstolslignende karakter, og at praktisk talt alle andre endelighedsbestemmelser i lovgivningen i dag er afskaffet.

Læs på Jurabibliotek


Særlige grundlovsbestemmelser om domstolenes kompetence

...§ 73, stk. 3, om efterprøvelse af en ekspropriationsakts lovlighed og erstatningens størrelse. Disse bestemmelser, der behandles nærmere i kapitel 16 om frihedsberøvelse og kapitel 18 om ekspropriation, udelukker, at lovgivningsmagten indsætter endelighedsbestemmelser vedrørende domstolenes efterprøvelse af de pågældende administrative afgørelser.

Læs på Jurabibliotek



Højesterets dom i Tvind-sagen

- Side 291 -

...(Undervisningsministeriet) gav afslag på støtte til en Tvind-skole med henvisning til, at skolen ikke opfyldte tilskudsbetingelserne. Dette afslag blev derefter prøvet ved domstolene i henhold til grundlovens § 63, og resultatet blev, at Højesteret ved dom af 20. november 2009 (U 2010.479 H) ikke fandt grundlag for at tilsidesætte Undervisningsministeriets bedømmelse.

Læs på Jurabibliotek