- Side 359 -
...civilprocesretlige regler herom i retsplejeloven. Der er ikke – som ved den særlige ordning efter sfbl. § 112, jf. nedenfor – krav om, at en mulig administrativ rekurs er udnyttet. Principielt kan der således anlægges sag mod en underordnet myndighed (et kriminalforsorgsområde), selv om en adgang til rekurs til DfK ikke først er udnyttet.1111. Fenger 2018, s. 908.
(...)
- Side 360 -
...var omfattet af den prøvelsesret, som tilkommer domstolene i medfør af grundlovens § 63, stk. 1, og må forudsætte en prøvelse i realiteten. Højesteret tog derfor den indsattes påstand om hjemvisning til landsretten, som havde afvist sagen, til følge. Østre Landsret afviste, at usaglige (politiske) hensyn havde påvirket afgørelsen, jf. U 2004.931 Ø.
- Side 361 -
En afgørende forskel på denne ordning og den almindelige prøvelsesordning efter grundlovens § 63 består i, at den indsatte blot skal tilkendegive (mundtligt eller skriftligt), at han/hun ønsker sagen indbragt for retten. Herefter er
(...)
- Side 362 -
det Kriminalforsorgens pligt at sørge for, at dette sker.1717. Jf. bekendtgørelse nr. 425 af 9. april 2015 om behandlingen af begæring om domstolsprøvelse af visse endelige administrative afgørelser om fuldbyrdelse af straf mv Ved prøvelse efter grundlovens § 63 skal den indsatte som tidligere nævnt udtage stævning mod Kriminalforsorgen.
(...)
For det tredje gælder officialmaksimen i § 112-sagerne, jf. § 116, stk. 1, 2. pkt., og stk. 2, medens forhandlingsmaksimen gælder i sager, som rejses efter grundlovens § 63.
- Side 368 -
...af afgørelser, som ikke er undergivet den særlige adgang til domstolsprøvelse efter sfbl. § 112, er der ingen garanti for, at en prøvelse efter grundlovens § 63 vil omfatte mere end legaliteten og sagligheden, jf. ovenfor afsnit 2.1. En effektiv klagebehandling bør også omfatte hensigtsmæssigheden af det skøn, som den påklagede afgørelse bygger på.