- Side 410 -
...Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 6 og EU’s charter om grundlæggende rettigheder artikel 47. Grundlovens § 63 giver borgeren en generel ret til prøvelse af forvaltningsafgørelser og faktisk forvaltningsvirksomhed. Dette udgangspunkt i grundloven suppleres af andre bestemmelser, f.eks. grundlovens § 73, stk. 3, om prøvelse af ekspropriation.
- Side 413 -
Der gælder ingen almindelige frister for indbringelse af sager for domstolene. Søgsmålsfrister kan siges at begrænse den grundlovssikrede prøvelsesret i grundlovens § 63. Det antages, at en søgsmålsfrist ikke er i strid med grundloven. Dog må der stilles krav om en klar lovhjemmel.
- Side 415 -
...derfor direkte af grundloven, at det ikke har opsættende virkning, at en sag indbringes for domstolene. Det kan følge af lovgivningen, at en sags indbringelse for domstolene vil blive tillagt opsættende virkning. Se f.eks. varemærkelovens § 46, stk. 3. Derudover kan domstolene efter påstand i særlige tilfælde tillægge et søgsmål opsættende virkning.
- Side 419 -
...diskuteret, om endelighedsbestemmelser er i strid med grundlovens § 63, og det er fortsat uklart, i hvilken udstrækning domstolene vil anerkende, at prøvelsen afskæres ved endelighedsbestemmelser. Domstolene har i et vist omfang accepteret endelighedsbestemmelser, men alene sådan at der var dele af en afgørelse, domstolene ikke kunne tage stilling til.