- Side 660 -
Med basis i den almindelige civilretlige adgang til domstolsprøvelse blev der både før og efter 1938-lovens ikrafttræden ført retssager om erstatningskrav for uberettiget frihedsberøvelse med henvisning til grundlovens § 63, jf. herom Anne Kjær, Domstolskontrollen med administrativ frihedsberøvelse i henhold til sindssygeloven, side 211.
(...)
- Side 661 -
Det fremhæves af Ross, at pointen i den ved grundlovens § 71, stk. 6, etablerede ordning er, at det – til forskel for den generelle adgang til at få efterprøvet offentlige myndigheders beslutninger efter grundlovens § 63 – ikke er den, der udsættes for den administrative frihedsberøvelse, der selv skal indbringe sagen for domstolene.
- Side 702 -
...tilfreds med den afgørelse, som Det Psykiatriske Patientklagenævn træffer, kan myndigheden ikke forelægge domstolene et søgsmål efter reglerne i retsplejelovens kapitel 43 a. Sygehusmyndigheden kan alene anlægge sag efter de almindelige regler for civilretlige søgsmål og grundlovens § 63, jf. Folketingstidende 1997-98, 2. samling, tillæg A, side 968-69.
- Side 712 -
Det antages i den forfatningsretlige og forvaltningsretlige litteratur, at grundlovens § 71, stk. 6, indebærer, at efterprøvelsen af den administrative frihedsberøvelse skal være mere intensiv og kvalificeret, end den domstolsprøvelse, der er tale om i de sager, der behandles efter grundlovens § 63.
- Side 731 -
Psykiatrilovens § 38, stk. 3 fastslår, at de afgørelser, som Det Psykiatriske Ankenævn træffer, ikke kan indbringes for anden administrativ myndighed. Ankenævnets afgørelser kan derimod efter grundlovens § 63 og menneskerettig-