- Side 298 -
Domstolsprøvelsen er i Danmark sikret i grundlovens § 63, hvorefter »domstolene er berettigede til at påkende ethvert spørgsmål om øvrighedsmyndighedens grænser«. Også de forskellige ankenævn anses for at høre til »øvrighedsmyndigheden« og er dermed undergivet domstolsprøvelse efter grundlovens § 63, stk. 1.
- Side 302 -
...dvs. forhandlingsprincippet, principperne om mundtlighed og offentlighed og bevisprincipperne, herunder princippet om umiddelbar bevisførelse for retten. Ofte vil der være tale om anerkendelsessøgsmål, hvor en borger vil have forvaltningen til at anerkende, at dens afgørelse er ugyldig. Får borgeren medhold, kan forvaltningen ikke håndhæve afgørelsen.
(...)
- Side 303 -
I Danmark kunne vi i princippet godt have forvaltningsdomstole – der er hjemmel hertil i grundlovens § 63, stk. 2, men det er heri bestemt, at afgørelser fra en forvaltningsdomstol altid skal kunne indbringes for Højesteret. Bestemmelsen, som blev indsat ved den seneste grundlovsændring i 1953, har ikke været anvendt.
- Side 310 -
Der har løbende i både processuelle og forvaltningsretlige fremstillinger været drøftelser af en række processuelle spørgsmål knyttet til prøvelsen efter Grundlovens § 63 og til prøvelsens indhold.