- Side 473 -
Domstolsprøvelsen er sikret i både grundloven, Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og EU’s Charter om grundlæggende rettigheder (art. 47). Grundlovens § 63 bestemmer, at »Domstolene er berettigede til at påkende ethvert spørgsmål om øvrighedsmyndighedens grænser«. Dette må i dag forstås sådan, at det sikrer borgerne en domstolsprøvelse af forvaltnings-
(...)
- Side 475 -
Nogle lande har særlige forvaltningsdomstole til at behandle forvaltningssager. Dette har vi ikke i Danmark, men kunne i princippet godt have det. Dog kræver grundlovens § 63, stk. 2, at der i så fald skal sikres anke til Højesteret i sidste instans.
- Side 477 -
...endelighedsbestemmelsen …«1717. Jf. her citat fra UfR 2001.861 H. Formuleringen går igen i en række domme. Der sker således navnlig ikke prøvelse af fx bevisbedømmelse og den nærmere skønsudøvelse. Derimod sker der prøvelse af sagsbehandlingsfejl (jf. fx UfR 2004.727 H), bevistema (jf. UfR 2007.262 H), bevisbyrde, fortolkning og øvrig retsanvendelse.
- Side 482 -
...man »helle« for en afgørelse, mens den er til prøvelse ved domstolene? Grundlovens § 63, stk. 1, 2. pkt., bestemmer, at selvom man rejser sag ved domstolene til prøvelse af en forvaltningsafgørelse, skal man alligevel efterkomme afgørelsen, indtil der er faldet dom. Påbud og forbud skal derfor efterkommes, tilbagekaldte tilladelser mv. kan udnyttes,
- Side 484 -
Grundlovens § 63 siger, at domstolene prøver »øvrighedsmyndighedens grænser«. Dette giver jo ikke meget vejledning i sig selv, og bemærkningen skal ses på baggrund af den ganske betydelige retspraksis, der har taget stilling til prøvelsens omfang.