- Side 39 -
Grundloven § 65 stk. 2, 1. pkt. fastslår: »I strafferetsplejen skal lægmænd medvirke«. Der ligger ikke heri noget krav om, at lægdommere skal medvirke i pådømmelsen af samtlige straffesager. Dette er da også langt fra tilfældet i den gældende procesordning (se nærmere I, s. 136 ff).
- Side 41 -
I grundloven § 65 stk. 1 fastslås det, at offentlighed i videst muligt omfang skal gennemføres i retsplejen. Internationalt er retsplejens offentlighedsprincip anført bl.a. i Den Europæiske Menneskerettighedskonventions art. 6 stk. 1, der tillige opregner de hensyn, som kan begrunde fravigelser fra princippet.
(...)
- Side 42 -
Hovedreglen i § 29 stk. 1 er – i overensstemmelse med grundloven § 65 – fælles for strafferetsplejen og den civile retspleje. Men både i begrundelse og virkemå-
- Side 53 -
...og skrift kun anvendes i det omfang, der er givet særlige lovbestemmelser herom. Princippet gælder alle dele af domsforhandlingen (og retsmøder under efterforskningen), det være sig forelæggelse, bevisoptagelse, procedure, retsbelæring og domsafsigelse; også voteringen i kollegiale domstole er omfattet af mundtlighedsprincippet (jf. § 214 stk. 1).
(...)
...mundtlighedsprincippet netop i modsætning til den skriftlige sagsbehandling, der havde udviklet sig gennem de foregående to århundreder (med undtagelse af proceduren ved Højesteret). En forløber for det almindeligt gennemførte mundtlighedsprincip udgjorde sagsbehandlingen i Sø- og Handelsretten, der oprettedes 1861, altså efter løftebestemmelsen i grundloven § 65.