- Side 17 -
Denne afhandlings overordnede emne er offentlighed i retsplejen med særligt henblik på spørgsmålet om, hvorvidt reguleringen og praktiseringen af offentlighedsordningen i dansk ret lever op til kravet i grundlovens § 65, stk. 1, om offentlighed i retsplejen i videst muligt omfang.
...til information om domstolenes behandling og afgørelse af retssager i et omfang og af en kvalitet, der lever op til grundlovens krav om offentlighed i retsplejen i videst muligt omfang, og (2) hvilke konsekvenser, det kan have for borgernes forhold til domstolene, den demokratiske proces og retfærdighedens håndhævelse, hvis dette ikke er tilfældet.
- Side 23 -
Nøglen til en undersøgelse af afhandlingens emne er en fortolkning af grundlovens § 65, stk. 1. Borgernes ret til at overvære retsmøder og domsafsigelser i civile sager og straffesager og få aktindsigt i domme, kendelser og andet retligt materiale er fastslået i grundlovens § 65, stk. 1, som har følgende ordlyd:
(...)
- Side 24 -
...udvidende fortolkning. Dette synspunkt støttes desuden af, at kriteriet »i videst muligt omfang« medfører, at enhver regulering af grundlovens § 65, stk. 1, har karakter af en indskrænkning af offentlighedsprincippet, medmindre reguleringen går ud på at give ubegrænset adgang til offentlighed i retsplejen. Se kapitel 5, afsnit 5 og kapitel 9, afsnit 3.2.
...kræves, at domstolene eller det offentlige stiller objektiv (formidlet) information om domstolenes behandling og afgørelse af retssager til rådighed for borgerne. Projektet inddrager derimod kun i mindre grad spørgsmålet om, hvorvidt selve udformningen og praktiseringen af reglerne om offentlighed i retsplejen er grundlovsmæssig og/eller hensigtsmæssig.
- Side 25 -
...praktiseringen af offentlighedsprincippet lever op til en sådan fortolkning af kravet i grundlovens § 65 om offentlighed i retsplejen »i videst muligt omfang« og (3) hvilke tiltag der kunne overvejes med henblik på i højere grad at tilgodese borgernes mulighed for adgang til objektiv (formidlet) information om domstolenes behandling og afgørelse af retssager.
(...)
...retslokalerne for offentligheden og overlade det til borgerne selv at opsøge information om retsplejen, er tilstrækkeligt til at opfylde grundlovens § 65, eller om det (i dag) tillige må kræves, at domstolene eller det offentlige stiller objektiv (formidlet) information om domstolenes behandling og afgørelse af retssager til rådighed for borgerne.
- Side 27 -
Afhandlingens anden del indeholder fem kapitler (kapitel 4-8), som fra forskellige perspektiver analyserer offentlighedsprincippet i grundlovens § 65, stk. 1.
(...)
I kapitel 4 introduceres grundlovens § 65, stk. 1, idet der redegøres for bestemmelsens tilblivelseshistorie, motiver, gennemførelse ved lov og behandling i juridisk teori og praksis. Den dengang gennemførte og fortsat gældende offentlighedsordning karakteriseres på grundlag af ordningens bærende principper.
(...)
I kapitel 5 foretages der en analyse af de centrale begreber i grundlovens § 65, stk. 1: Retsplejebegrebet, offentlighedsbegrebet, udtrykket »gennemføres« og udtrykket »i videst muligt omfang.«
- Side 28 -
I kapitel 9 redegør jeg for de konsekvenser, jeg mener, analysen har for fastlæggelsen af offentlighedsprincippets indhold og dermed for fortolkningen af grundlovens § 65, stk. 1.