- Side 30 -
...hvilke krav der kan stilles til den retlige og praktiske håndtering af gennemførelsen af offentlighedens mulighed for at følge med i domstolenes behandling og afgørelse af retssager, en lang række aspekter ud over de forfatningsretlige. Det drejer sig fx om internationale, samfundsteoretiske, idéhistoriske, sociologiske og medievidenskabelige aspekter.
(...)
...65, stk. 1, og de øvrige forfatningsretlige spørgsmål, som diskuteres i afhandlingen. Det bemærkes herved, at en række kapitler og afsnit i afhandlingen indeholder mere specifikke metode- og kildemæssige overvejelser, og at fremstillingen i dette kapitel derfor har karakter af en introduktion til afhandlingens metode- og kildemæssige overvejelser.
- Side 33 -
Som redegjort for i det foregående kapitel, er afhandlingens emne centreret om grundlovens § 65, stk. 1, og princippet om offentlighed i retsplejen. Fortolkningen af grundlovens § 65, stk. 1, og identifikationen af offentlighedsprincippets formål, hensyn og strukturelle sammenhæng med forfatningens
(...)
- Side 34 -
...retspraksis og juridisk litteratur udgjorde et fyldestgørende fundament for en fortolkning af grundlovens § 65, stk. 1, eller identifikationen af offentlighedsprincippets formål, hensyn og strukturelle sammenhæng med forfatningens overordnede demokratiske principper.3939. Der henvises herved til introduktionen til grundlovens § 65, stk. 1, i kapitel 4.
- Side 36 -
Formålet med den komparative analyse er primært at hente inspiration til fortolkningen af grundlovens § 65, stk. 1, og at introducere amerikansk rets væsentlige bidrag til forståelsen af de retlige, ideologiske og kulturelle hensyn, som offentlighedsprincippet varetager.
- Side 37 -
...bestræbelse på at fastlægge indholdet af kravet i grundlovens § 65, stk. 1, om offentlighed i retsplejen i videst muligt omfang. Offentlighedsbegrebet står derfor som afhandlingens helt centrale begreb, der løber som en rød tråd gennem afhandlingens analyser og konklusioner og danner et teoretisk fundament for fortolkningen af grundlovens § 65, stk. 1.
- Side 38 -
...praktiseringen af offentlighedsordningen her i landet, som er i fokus, og det er med udgangspunkt i dansk teori og praksis, at afhandlingens konklusioner drages, og det fremadrettede anlægges. Det er derfor mest sandsynligt, at afhandlingen trods alt vil have størst relevans inden for den danske jurisdiktion og dermed for dansksprogede interesserede.
- Side 39 -
...offentlighedsordningen. Tilsvarende fremgår det af kapitel 4, afsnit 5, at grundlovens § 65, stk. 1, og offentlighedsprincippet kun i meget begrænset omfang er behandlet i den juridiske litteratur, og at hverken grundlovens beskyttelse af offentlighed i retsplejen eller offentlighedsprincippet har været genstand for nogen særlig forskningsmæssig interesse.
- Side 40 -
Som gennemgående kilder i afhandlingen må grundlovens § 65, stk. 1, og retsplejelovens offentlighedsordning i kapitel 2, 3 a og 92 fremhæves.
- Side 43 -
Denne svaghed opvejes imidlertid af, at de nævnte tematiske udgangspunkter netop kun er udgangspunkter, og at omdrejningspunktet for afhandlingens emne er bestræbelsen på at fastlægge indholdet af kravet i grundlovens § 65, stk. 1, om offentlighed i retsplejen i videst muligt omfang.
- Side 45 -
Da afhandlingen grundlæggende beskæftiger sig med et forfatningsretligt emne, hvor fortolkningen af grundlovens § 65, stk. 1, står som det centrale omdrejningspunkt, er der grund til at redegøre nærmere for mine overvejelser om forfatningsfortolkning og den forfatningsforståelse, som jeg har anlagt i forbindelse med arbejdet med afhandlingen.
- Side 49 -
...anlægge et aktuelt perspektiv under inddragelse af nutidens forhold og behov.7979. Dette tilslutter også Jens Peter Christensen sig, jf. afsnit 4.1.4, for så vidt angår bestemmelser, der angår forholdet mellem stat og borgere, hvilket grundlovens § 65, stk. 1, må siges at gøre, selvom den ikke er placeret i grundloven sammen med frihedsrettighederne.
- Side 50 -
I det følgende vil jeg redegøre for, hvilken fortolkning og forståelse af forfatningen, jeg har anlagt i forbindelse med behandlingen af grundlovens § 65, stk. 1, i afhandlingen.
...operationel fortolkning af grundlovens § 65, stk. 1. Set i forhold til min grundlæggende kritiske tilgang til såvel offentlighedsprincippets hidtidige behandling i juridisk teori og praksis som reguleringen og praktiseringen af offentlighedsordningen indebærer denne intention, at afhandlingens forfatningsfortolkningsmæssige formål er af normativ karakter.
(...)
Som overordnet parameter for valget af anvendte fortolkningsmetoder og inddragne kilder har jeg således anlagt et relevanskriterium og udvalgt de anvendte metoder og kilder på grundlag af kvaliteten af deres bidrag til at gennemføre intentionen om en meningsfuld, moderne og operationel fortolkning af grundlovens § 65, stk. 1.