- Side 102 -
Grundlovens § 65, stk. 1, om offentlighed og mundtlighed i retsplejen
(...)
...retssagsbehandlingen ved domstolene, og at denne behandling sker ved en mundtlig proces, så tilhørere kan følge med. Det principielle forfatningsretlige sigte med kravet om offentlighed og mundtlighed er at muliggøre en åben, offentlig kontrol med, at alt går rigtigt til. Dermed kan offentlighedens tillid til domstolene også styrkes. Se uddybende om grund-
(...)
- Side 103 -
...§ 65’s ord om, at offentlighed gennemføres »i videst muligt omfang«. I ikke ubetydeligt omfang finder retstvister mellem private virksomheder deres løsning uden for domstolssystemet derved, at sagerne efter parternes bestemmelse afgøres af voldgiftsretter. Et af virksomhedernes motiver hertil er ønsket om at undgå offentlighedens indsigt i sagerne.
(...)
Grundlovens § 65, stk. 2, om lægmænds medvirken i strafferetsplejen
(...)
Grundlovens § 65, stk. 2, bestemmer, at lægmænd skal medvirke i strafferetsplejen. Det overlades ifølge bestemmelsen til lovgivningsmagten at udforme den nærmere ordning for lægdommernes medvirken, herunder at fastsætte i hvilke sager nævninger skal medvirke.
- Side 110 -
...element deltager lægdommere. Det giver sig selv, at dette hverv ikke skal være livsvarigt på samme måde som de juridiske dommeres. Det samme gælder for de ikke-juridiske dommere, der medvirker som medlemmer af Sø- og Handelsretten og boligretterne. Disse ikke-juridiske dommere beskikkes for et relativt kort tidsrum med mulighed for genbeskikkelse.