- Side 435 -
Grundlovens § 66
(...)
I Folkekirke-sagen gjorde borgerne tillige gældende, at de nye regler om folkekirkelig vielse af to personer af samme køn var i strid med grundlovens § 66.
(...)
Grundlovens § 66 har følgende ordlyd:
(...)
- Side 436 -
...de nye regler om folkekirkelig vielse af to personer af samme køn var i strid også med grundlovens § 66. Borgernes synspunkt var, at der forelå en retssædvane på grundlovsniveau, som forhindrede Folketinget og kirkeministeren i at regulere folkekirkens indre forhold (som f.eks. ritualerne, gudstjenesteordningen, bibeloversættelse, salmebøger m.m.).
(...)
...der binder Folketinget og regering – fik borgerne medhold. Der følger, fastslog Højesteret, ikke af grundlovens § 66 nogen begrænsning i lovgivningsmagtens kompetence, og der er ikke grundlag for at antage, at der skulle foreligge en retssædvane, som begrænser lovgivningsmagtens og regeringens kompetence til at regulere dele af folkekirkens forhold.
(...)
Som en art pendant til grundlovens § 66 er det i § 69 bestemt, at »De fra folkekirken afvigende trossamfunds forhold ordnes nærmere ved lov«. En sådan lov er nu givet ved lov om trossamfund uden for folkekirken (lov nr. 1533 af