Bøger, som nævner Grundloven § 71

Organisering og sammensætning

- Side 90 -

...administrative afgørelse, jf. § 16 a, stk. 2. Denne bestemmelse afskærer ikke ombudsmanden fra at behandle en klage over nævnets afgørelse efter de herom gældende regler i ombudsmandsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 349 af 22. marts 2013. Der kan også rettes henvendelse til § 71-tilsynet, jf. grundlovens § 71, stk. 7, og nedenfor under kommentaren til § 20.

Læs på Jurabibliotek



Indbringelse for domstolene

- Side 96 -

...fastholdelse, som efter indgrebets intensitet udgør frihedsberøvelse, vil kunne forlanges indbragt for domstolene. I den forbindelse bemærkes, at enhver administrativt bestemt frihedsberøvelse uden for strafferetsplejen vil kunne forlanges indbragt for retten efter grundlovens § 71, stk. 6. Dette gælder uafhængigt af, hvad lovgivningen bestemmer, jf.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 97 -

...til § 20, afsnit 1.1. Endvidere bemærkes, at frihedsberøvede personer i grundlovens forstand kan rette henvendelse til det af Folketinget valgte tilsyn (§ 71-tilsynet), jf. grundlovens § 71, stk. 7. Denne personkreds har også adgang til i lukket skrivelse at rette henvendelse til Folketingets Ombudsmand, jf. ombudsmandslovens § 13, stk. 1, 2. pkt.

Læs på Jurabibliotek



Frihedsberøvelse

- Side 98 -

...71, er den enkeltes bevægelsesfrihed, eller sagt med andre ord den enkeltes frihed til at skifte opholdssted, jf. Jens Peter Christensen, Jørgen Albæk Jensen og Michael Hansen Jensen, Dansk Statsret, 2. udgave, s. 286. Det beror på en konkret vurdering i det enkelte tilfælde, hvorvidt en person kan siges (administrativt) at være berøvet sin frihed.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 99 -

...består over for den private part, herunder en privatpraktiserende læge eller tandlæge, selvom denne ikke formelt set er en del af den offentlige forvaltning. Retssikkerhedsmæssige betragtninger taler dog for, at adgangen til den særlige domstolskontrol med private, der varetager den delegerede myndighedsopgave, udtrykkeligt bør fremgå af lovgivningen.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Personer, der er administrativt frihedsberøvet uden for strafferetsplejen, har ret til at rette henvendelse til § 71-tilsynet, jf. grundlovens § 71, stk. 7.

Læs på Jurabibliotek


Selvstændig frihedsberøvelse

...omfatter enhver selvstændig frihedsberøvelse. Det kan give anledning til tvivl, om et indgreb i bevægelsesfriheden i det konkrete tilfælde skal anses som en selvstændig frihedsberøvelse, eller om der er tale om flere udslag af én og samme frihedsberøvelse, når en anbringelse ændrer karakter gennem beslutning om ændret anbringelsessted eller -form.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 100 -

se, herunder som led i gennemførelse af tvangsmæssig hygiejne, af en tvangsindlagt eller tvangstilbageholdt patient, er en selvstændig frihedsberøvelse, som vil kunne forlanges prøvet efter grundlovens § 71, stk. 6, jf. retsplejelovens kapitel 43 a. Der foreligger for så vidt en frihedsberøvelse i frihedsberøvelsen.

Læs på Jurabibliotek



Bedømmelsesgrundlag og prøvelsens udstrækning

- Side 102 -

...udtømmende prøvelse af lovligheden af administrative frihedsberøvelser uden for strafferetsplejen. Dette betyder, at der i realiteten er tale om en egentlig ny behandling, jf. Karsten Revsbech m.fl., Forvaltningsret, Almindelige emner, 6. udgave, s. 426. Domstolsprøvelsen omfatter både frihedsberøvelsens iværksættelse og dens fortsatte opretholdelse.

Læs på Jurabibliotek