Bøger, som nævner Grundloven § 71

Hjemmelskravet

- Side 116 -

...uden tvivl et krav om, at tvang i psykiatrien kræver lovhjemmel, jf. Helle Bødker Madsen, Psykiatriret, side 23 ff., og bioetikkonventionens artikel 7. Kravet til hjemlens klarhed skærpes, jo mere indgribende tvangsforanstaltningen er. For så vidt angår frihedsberøvelse, følger det af grundlovens § 71, stk. 2, at der er krav om kvalificeret hjemmel.

Læs på Jurabibliotek



Anvendelse af analogislutninger ift. tvangsforanstaltninger

- Side 118 -

...sindssygelov. Dommen er i litteraturen blevet karakteriseret som en dristig anvendelse af analogi. Nødret har været foreslået som et hjemmelsgrundlag, der var bedre i overensstemmelse med hjemmelskravet i grundlovens § 71, stk. 2. Se Jens Garde og Michael Hansen Jensen, Nogle bemærkninger om frihedsberøvelse af selvmordstruede, side 425 ff. med henvisninger.

Læs på Jurabibliotek



- Side 134 -

...mindreårige. I den konkrete sag var der tale om en tvangsfiksering, der delvist var foretaget med samtykke fra indehaveren af forældremyndigheden. Højesteret fastslog, at bestemmelsen indeholdt den nødvendige hjemmel, selv om den foretagne fiksering måtte være frihedsberøvelse efter grundlovens § 71, stk. 2, jf. herom nedenfor i afsnit 2.3 på side 140 f.

Læs på Jurabibliotek



Højesteret godkendte hjemlen i psykiatrilovens § 1, stk. 4

- Side 141 -

...overførsel fra en afdeling til en anden, der var foretaget med informeret samtykke fra drengens mor, ikke var tvang i psykiatrilovens forstand, men at der var tale om magtanvendelse. Højesteret udtalte, at der i § 1, stk. 4, var hjemmel til en sådan magtanvendelse, også selv om fikseringen måtte være frihedsberøvelse efter grundlovens § 71, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek


Klageadgang og domstolsprøvelse efter psykiatriloven

Der findes ingen bestemmelser i psykiatriloven om domstolsprøvelse af magtanvendelse i forhold til mindreårige patienter under 15 år, hvis de frihedsberøves med forældrenes samtykke, eller udsættes for magtanvendelse – som f.eks. tvangsfiksering – der udgør en selvstændig frihedsberøvelse efter grundlovens § 71, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 142 -

...anerkender med andre ord med den afsagte dom, at en tvangsfiksering af en 13-årig patient med forældremyndighedens samtykke kan udgøre en frihedsberøvelse efter grundlovens § 71. Den mindreårige må derfor med henvisning til grundlovens beskyttelse af alle borgere imod frihedsberøvelse kunne forelægge frihedsberøvelsen for domstolene, jf. herom nedenfor.

Læs på Jurabibliotek


Mindreåriges retsstilling i øvrigt

...Jens Peter Christensen, m.fl. Dansk Statsret, side 309, må endvidere have krav på at få en frihedsberøvelse forelagt en domstol, jf. grundlovens § 71, stk. 6, idet psykiatrilovens definition af tvang ikke kan ændre på den forståelse af frihedsberøvelse, der er knyttet til grundloven. Det følger endvidere af retsplejelovens § 469, stk. 1, at sagen skal

Læs på Jurabibliotek