- Side 659 -
Michael Hansen Jensen, Kommentaren til grundlovens § 71, side 422 ff.
Psykiatrilovens klagesystem er etableret med basis i en respekt for grundlovens § 71, stk. 6, idet den nævnte grundlovsbestemmelse skal være bestemmende for udformningen af klageordningen, når der er tale om klager vedrørende administrativ frihedsberøvelse.
- Side 660 -
...vedtaget i 1953, forudsætter en obligatorisk domstolsprøvelse ved det offentliges foranstaltning på begæring af den, der berøves friheden (eller på begæring af den, der handler på den pågældendes vegne, jf. Alf Ross, Dansk Statsforfatningsret II, side 604 f. Bestemmelsen er en gennemførelse Forfatningskommissionens forslag, hvori det anbefales, at:
(...)
- Side 661 -
Det fremhæves af Ross, at pointen i den ved grundlovens § 71, stk. 6, etablerede ordning er, at det – til forskel for den generelle adgang til at få efterprøvet offentlige myndigheders beslutninger efter grundlovens § 63 – ikke er den, der udsættes for den administrative frihedsberøvelse, der selv skal indbringe sagen for domstolene.
(...)
...anmodning om at få frihedsberøvelsen efterprøvet. Beskyttelsen efter grundlovens § 71, stk. 6, forudsætter, at den, der er udsat for en administrativ besluttet frihedsberøvelse, har en enkel og effektiv adgang til at få beslutningen om frihedsberøvelse efterprøvet ved domstolene, jf. Michael Hansen Jensen, Kommentaren til grundlovens § 71, side 435.
(...)
...retsteorien, at det forhold, at grundloven overlader det til lovgiveren at formulere den konkrete ordning indebærer, at det er muligt at forudsætte, at der i lovgivning kan fastslås et krav om udnyttelse af en administrativ klageordning, før sagen indbringes for domstolene, jf. herom bl.a. Michael Hansen Jensen, Kommentaren til grundlovens § 71, side 435.
(...)
Sindssygeloven blev som den gældende speciallov på psykiatriområder ændret som konsekvens af grundlovens § 71, stk. 7, så patienten eller den, der handlede på patientens vegne kunne kræve spørgsmål om tvangsindlæggelse og tvangstilbageholdelse forelagt retten til afgørelse efter reglerne i retsplejelovens kapitel 43 a.
- Side 666 -
...»frihedsberøvelse« kan imidlertid ikke afgrænses præcist. Det er i sidste instans de domstole, der får en tvivl om afgrænsningens af begrebet forelagt, der fastlægger, om der er tale om en frihedsberøvelse eller ej i de situationer, hvor afgrænsningen er usikker, jf. herom Henrik Zahle, Indlæggelse eller frihedsberøvelse – frivillighed eller tvang, side 179 f.
(...)
...hvor fysisk indespærring udgør kerneområdet. Bestemmelsen beskytter generelt den enkeltes frihed til at skifte opholdssted ved at opstille et vist værn mod det offentliges muligheder for at berøve den enkelte denne frihed, jf. Michael Hansen Jensen, Frihedsberøvelse, side 316 f., og Michael Hansen Jensen, Kommentaren til grundlovens § 71, side 422 ff.
- Side 669 -
...på psykiatriske afdelinger og Sikringsafdelingen undergivet et af Folketinget valgt tilsyn – § 71-tilsynet. Tilsynet består af ni folketingsmedlemmer. Som nævnt ovenfor skal klager til ombudsmanden fra mennesker, der er administrativt frihedsberøvede, henvises til § 71-tilsynet, der kan anmode ombudsmanden om at medvirke ved behandlingen af klagen.
- Side 701 -
Michael Hansen Jensen, Kommentaren til grundlovens § 71, side 433 ff.
...i 1953 til beskyttelsen af personer imod uretmæssig administrativ frihedsberøvelse. Psykiatrilovens § 37, stk. 1, er en specialregel. Retsplejelovens bestemmelser i kapitel 43 a er – som den generelle regulering – subsidiære i forhold til psykiatrilovens regler i den udstrækning, reglerne regulerer ensartede situationer, jf. retsplejelovens § 468.
(...)
...ligger i det generelle hierarki, der er etableret i domstolssystemet, jf. bl.a. Alf Ross, Dansk Statsforfatningsret II, side 607. Er der tale om en tvangsmæssig indlæggelse af en patient, som en domstol har besluttet, finder reglerne i retsplejelovens kapitel 43 a ikke anvendelse, da reglerne kun vedrører domstolsprøvelse af administrative beslutninger.
- Side 702 -
...det er nævnet selv, der skal indbringe den afgørelse, som nævnet har truffet for domstolene, er en konsekvens af formålet bag grundlovens § 71, stk. 6, der dels er udmøntet i psykiatrilovens § 37, stk. 1, og i retsplejelovens § 469, stk. 1, 1. pkt. Her er psykiatrilovens § 37, stk. 1, den, der fastlægger fremgangsmåden inden for denne lovs rammer.
- Side 703 -
...stk. 6, at der skal være adgang til på begæring at få forelagt lovligheden af enhver administrativ frihedsberøvelse for retten. Afgørelser vedrørende andre tvangsformer end de opregnede vil derfor – hvis de antager karakter af en selvstændig frihedsberøvelse – også kunne forlanges forlagt retten efter bestemmelserne i retsplejelovens kapitel 43 a.
- Side 704 -
...ikke er muligt præcist at angive, hvornår en konkret tvangsfiksering, beskyttelsesfiksering eller aflåsning af døre i afdelingen i henhold til grundlovens § 71, stk. 6, må antages at være frihedsberøvelse, hvis lovlighed efter begæring skal forelægges for en domstol, jf. Folketingstidende 2005-06, L 140, tillæg A, side 4254. Det fastslås herefter:
(...)
...der uafbrudt varer mere end 24 timer efter forslaget ligeledes påklages til Sundhedsvæsenets Patientklagenævn. Hvis disse indgreb, f.eks. brug af særlige dørlåse, i et konkret tilfælde efter omstændighederne udgør en frihedsberøvelse, skal lovligheden heraf på begæring af vedkommende indbringes for retten til prøvelse, jf. grundlovens § 71, stk. 6.«
- Side 705 -
Den domstol, der får forelagt en afgørelse efter reglerne i psykiatrilovens § 37, stk. 1, og retsplejelovens kapitel 43 a, skal indledningsvis tage stilling til, om den anvendte tvang har karakter af en frihedsberøvelse, der er omfattet af grundlovens § 71, stk. 6.
(...)
...særlig farlig retslig patient, mens han var anbragt midlertidigt på Retspsykiatrisk afsnit P4 i Middelfart som følge af pladsmangel på Sikringsafdelingen. Landsretten havde afvist sagen, idet der efter rettens vurdering ikke i den konkrete sammenhæng var tale om en selvstændig administrativ frihedsberøvelse, der var omfattet af grundlovens § 71, stk. 6.
(...)
- Side 707 -
...endeligt fastslået, at den foranstaltning, som A var underlagt, ikke udgjorde et sådant indgreb i hans personlige integritet, at der var tale om en selvstændig frihedsberøvelse i grundlovens § 71’s forstand. Østre Landsret tog på denne baggrund – såvel i præmisserne som i domskonklusionen – regionens påstand om afvisning af kapitel 43 a-sagen til følge.
- Side 709 -
...hverdage efter, at begæringen er blevet fremsat, jf. lovens § 469, stk. 2. Det antages, at en sådan frist for indbringelsen er i overensstemmelse med de intentioner om en effektiv judiciel kontrol af administrativt besluttede frihedsberøvelser, som er forudsat i grundlovens § 71, stk. 6, jf. herom bl.a. Michael Hansen Jensen, Frihedsberøvelse, side 328.
- Side 711 -
Domstolsprøvelsens tema er ved grundlovens § 71, stk. 6, og retsplejelovens § 472, stk. 1, begrænset til at vedrøre frihedsberøvelsens lovlighed. Ved domstolenes konkrete stillingtagen til prøvelsens omfang og intensitet vil formålet bag grundlovsbestemmelsen, der er at sikre en effektiv retsbeskyttelse for den frihedsberøvede, blive tillagt betydning.
(...)
- Side 712 -
Det antages i den forfatningsretlige og forvaltningsretlige litteratur, at grundlovens § 71, stk. 6, indebærer, at efterprøvelsen af den administrative frihedsberøvelse skal være mere intensiv og kvalificeret, end den domstolsprøvelse, der er tale om i de sager, der behandles efter grundlovens § 63.
(...)
...Alf Ross, Dansk Statsforfatningsret II, side 615 f., Mikael Hansen Jensen, Frihedsberøvelse, side 329 f. og samme, Kommentaren til grundlovens § 71, side. 436, og Karsten Revsbech og Søren Højgaard Mørup, Domstolskontrol med forvaltningen, side 557. Spørgsmålet om prøvelsens omfang nævnes også i Jens Møller m.fl., Kommenteret Retsplejelov, side 1436.
- Side 719 -
Domstolsprøvelsen, der vedrører den administrativt trufne beslutning om frihedsberøvelse med en af de i § 37, stk. 1, opregnede tvangsformer, skal efter grundlovens § 71, stk. 6, vedrører hele den periode, hvor patienten var frihedsberøvet.
- Side 728 -
...frihedsberøvelse. Se vedrørende de ændringer, der er foretaget i kompetencen som begrundet i ændringer af forståelsen af begrebet »frihedsberøvelse« i grundlovens § 71, stk. 6, ovenfor i kommentaren til § lovens § 37, stk. 1, på side 702 ff. Som nævnt ovenfor i de indledende bemærkninger til § 38 er der endvidere tilføjet flere tvangsformer til § 38, stk. 1.