Bøger, som nævner Grundloven § 71

Farlighedsdekret under Danske Lov og sindssygeloven

- Side 749 -

Domstolenes kompetence til at efterprøve farlighedsdekreter blev indføjet ved en lovændring af 11. juni 1954 som konsekvens af, at grundlovens § 71, stk. 6, foreskrev en sådan ret for patienterne. Jf. herom Hans Adserballe, Frihedsberøvelse og tvang i psykiatrien, side 710.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...måtte betragtes som en »særlig form for frihedsberøvelse«, hvorfor dens lovlighed måtte underkastes en domstolsprøvelse i medfør af grundlovens § 71, stk. 6, jf. herom Hans Adserballe, Frihedsberøvelse og tvang i psykiatrien, side 717 ff. og Anne Kjær, Domstolskontrollen med administrativ frihedsberøvelse i henhold til sindssygeloven, side 210 ff.

Læs på Jurabibliotek



- Side 758 -

...grundlovens § 71, stk. 6’s forstand. Retten fastslog, at sygehusmyndigheden i den konkrete situation havde hjemmel i anstalts- og nødretsbetragtninger til at vedtage de særlige foranstaltninger med henvisning til, at patienten var omfattet af et farlighedsdekret, som forudsatte en overførelse til Sikringsafdelingen, som ikke aktuelt kunne gennemføres.

Læs på Jurabibliotek



Hvem kan tage initiativet til ophævelse og hvornår?

- Side 772 -

...samme hensyn som de frister, der er fastlagt i lovens § 34, stk. 2, for fornyede anmodninger, dvs. at det anses nødvendigt med sådanne begrænsninger i den ret, der i øvrigt er for patienten og patientens rådgivere til at få efterprøvet ikke kun beslutningen om frihedsberøvelse men også opretholdelsen af frihedsberøvelsen efter grundlovens § 71, stk. 6.

Læs på Jurabibliotek