Bøger, som nævner Grundloven § 71

Krav til hjemlens klarhed

- Side 24 -

For så vidt angår administrativ frihedsberøvelse, er hjemmelskravet specielt fastslået i grundlovens § 71, stk. 2, jf. afsnit 1.4. Administrativ frihedsbe-

Læs på Jurabibliotek



Grundlovsbeskyttelsen

- Side 26 -

...tvangstilbageholdelse (kapitel 3) samt anbringelse af ekstraordinært farlige personer (kapitel 11). Hertil kommer adgangen til tilbageførsel (kapitel 3)., men også andre foranstaltninger, til eksempel tvangsfiksering, aflåsning af døre til sygestuen eller afdelingen, har efter omstændighederne karakter af administrativ frihedsberøvelse i grundlovens forstand.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Grundlovens § 71, stk. 2, bestemmer, at administrativ frihedsberøvelse kun kan finde sted med hjemmel i loven. Der gælder således et skærpet hjemmelskrav, som indebærer, at administrativ frihedsberøvelse kun kan finde sted, hvis der foreligger en klar lovhjemmel, jf. afsnit 1.3.2.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 27 -

...foranstaltet indgreb, der har karakter af frihedsberøvelse i grundlovens forstand. Adgangen til den særlige domstolskontrol for visse tvangsforanstaltninger efter psykiatriloven ville derfor være gældende, selvom psykiatrilovens § 37 om den særlige domstolskontrol efter retsplejelovens kapitel 43 a ikke fandtes, jf. afsnit 9.3.1 om domstolskontrollen.

Læs på Jurabibliotek


Frihedsberøvelse

...henvisning til U 2018.1690 H, at det er nærliggende at antage, at et såkaldt optisk følge var frihedsberøvelse i grundlovens forstand. Se om begrebet frihedsberøvelse også Grundloven med kommentarer, op.cit., s. 422 ff. Om betydningen af lokalitetens størrelse, se Danmarks Riges Grundlov – med kommentarer, op.cit., s. 433. Udespærring omfattes der-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 29 -

foreligger en frivillig indlæggelse eller en tvangsindlæggelse eller tvangstilbageholdelse, kan indbringes for domstolene efter grundlovens § 71, stk. 6, jf. U 1994.192 V, der omtales i afsnit 9.3.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...og vedkommende overlæge efter lovens § 9, stk. 2, efterfølgende træffer afgørelse om, at betingelserne for indlæggelse af den pågældende er opfyldt, jf. kapitel 4 og U 2008.55 ØLK, som behandles i afsnit 9.3.1, eller når samme myndighed træffer beslutning om ændret anbringelsessted eller anbringelsesform over for en i forvejen frihedsberøvet person.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...tvangsfiksering af en tvangsindlagt patient og aflåsning af en patientstue på Sikringsafdelingen under Retspsykiatrisk afdeling, Region Sjælland, der sker i behandlingsmæssigt øjemed eller for at afværge fare, som udgangspunkt en selvstændig frihedsberøvelse i grundlovens forstand, som særskilt kan begæres prøvet ved retten i medfør af grundlovens § 71, stk. 6.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...anden side give en bedre beskyttelse end grundlovsbestemmelsen.3030. Se om grundlovens § 71, stk. 6 og 7, Danmarks Riges Grundlov – med kommentarer, op.cit., s. 433-434, s. 445 ff. med litteraturhenvisninger. Der er med andre ord ikke et nødvendigt sammenfald mellem grundlovens § 71, stk. 6, og psykiatrilovens § 37 om kvalificeret domstolskontrol.

Læs på Jurabibliotek



Den beskyttede personkreds

- Side 30 -

...pårørende, værgen eller fremtidsfuldmægtigen. Værgens, fremtidsfuldmægtigens eller den nærmeste pårørendes beføjelser rækker ikke så langt som til at beslutte indlæggelse eller tilbageholdelse af en sindssyg patient på en psykiatrisk afdeling med magt imod dennes vilje. Dette gælder, selvom patienten ikke generelt er i stand til at handle fornuftsmæssigt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...frihedsrettigheder, som det klare udgangspunkt også omfatter personer under 18 år.3535. Se Dansk Statsret, op.cit., s. 309. Se endvidere Danmarks Riges Grundlov – med kommentarer, op.cit., s. 445-446 med litteraturhenvisninger. Det bemærkes i den forbindelse, at børn og unge godt kan være modne eller alderssvarende, selvom de er psykotiske. Mindreårige, også mindre-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 31 -

...forældremyndighedsindehaveren. Det skærpede hjemmelskrav efter grundlovens § 71, stk. 2, indebærer, at der skal foreligge en klar lovhjemmel til administrativ indespærring af en mindreårig på en psykiatrisk afdeling mod dennes vilje. Dette gælder principielt også i de tilfælde, hvor den mindreårige ikke indlægges til behandling for en sindssygdom. En sådan klar

Læs på Jurabibliotek