Bøger, som nævner Grundloven § 71

Indledning

- Side 195 -

...Folketinget i henhold til grundlovens § 71, stk. 7, nedsatte tilsyn, der kan overdrage ombudsmanden at medvirke ved behandlingen af sådanne klager, for så vidt de er rettet mod nogen, der er omfattet af ombudsmandens kompetence.11. Lovbekendtgørelse nr. 349 af 22. marts 2013 om Folketingets Ombudsmand. Den, som er frihedsberøvet, har efter ombudsmandslo-

Læs på Jurabibliotek



Hvad kan påklages?

- Side 198 -

...hvorvidt Det Psykiatriske Patientklagenævns upåklagede afgørelse om tvangsmedicinering skal lægges uprøvet til grund i en efterfølgende sag ved domstolene om erstatning for ulovlig tvangsmedicinering, blevet prøvet. I U 2015.2771 Ø, der behandles nedenfor i afsnit 9.3.3.2, fandtes landsretten at kunne prøve dette præjudicielle spørgsmål. Tvangsind-

Læs på Jurabibliotek



»Frihedsberøvelse«

- Side 209 -

...f.eks. tvangs- og beskyttelsesfiksering, var »anden tvang« end frihedsberøvelse. På den baggrund fandtes den særlige domstolskontrol efter grundlovens § 71, stk. 6, jf. retsplejelovens kapitel 43 a, ikke påkrævet, og disse indgreb kunne i stedet indbringes for Sundhedsvæsenets Patientklagenævn som anden instans.2424. Betænkning nr. 1109/1987, s. 101.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...statsforvaltningerne vedrørende tvangsfikseringer, beskyttelsesfikseringer og aflåsning af døre i afdelingen skal prøves ved domstolene, hvis patienten eller patientrådgiveren anmoder herom.«2525. FT 2005-06, tillæg A, s. 4254. Ved lov nr. 708 af 25. juni 2010 udvidedes bestemmelsen til tillige at omfatte oppegående tvangsfiksering på Sikringsafdelingen.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 210 -

...eller de patienter, der herved søges forhindret i at forlade afdelingen. Indgrebet vil i givet fald kunne forlanges indbragt for domstolene efter grundlovens § 71, stk. 6, jf. retsplejelovens kapitel 43 a. Som et andet eksempel kan nævnes aflåsning af patientstue på Sikringsafdelingen, der principielt må betragtes som en selvstændig frihedsberøvelse.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...U 1989.928 H, der fastslog, at de dagældende regler i bistandslovens afsnit VIII i overensstemmelse med de afgørelser, som Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol havde truffet om tilsvarende spørgsmål, måtte forstås således, at de omfattede spørgsmålet om ændring af anbringelsesstedet også for børn, der tvangsmæssigt var anbragt uden for hjemmet.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 212 -

...svækkes. Den frihedsberøvede person bør således også i dette tilfælde være sikret den særlige domstolskontrol og det parlamentariske tilsyn efter grundlovens § 71, stk. 6 og 7.2929. Helle Bødker Madsen, ibid., s. 273-274. Om skærpelse af erstatningsansvaret, når fejlen beror på fejl fra den indlæggende praktiserende læge, henvises til afsnit 9.3.3.2.

Læs på Jurabibliotek


Domstolsprocessen

...psykiatrilovens § 37, stk. 1, og retsplejelovens § 469, stk. 1. Endvidere påhviler det retten at indhente de for sagens behandling nødvendige oplysninger samt at beskikke en advokat for patienten, jf. retsplejelovens § 470, stk. 2, og § 471, stk. 1. En person, som er undergivet frihedsberøvelse efter psykiatriloven, har således en nem adgang til domstolskontrol.

Læs på Jurabibliotek



»Lovligheden«

- Side 215 -

...end prøvelsen efter grundlovens § 63. Domstolene foretager principielt en udtømmende prøvelse af lovligheden af administrative frihedsberøvelser uden for strafferetsplejen, dvs. der er i realiteten tale om en egentlig ny behandling.3232. Danmarks Riges Grundlov – med kommentarer, op.cit., s. 453; Forvaltningsret. Almindelige emner, op.cit., s. 557.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...omtalt i afsnit 9.3.1. Omfattet af domstolsprøvelsen efter grundlovens § 71, stk. 6, er både frihedsberøvelsens iværksættelse og fortsatte opretholdelse. Domstolene prøver, om betingelserne – såvel de formelle som materielle – for at træffe afgørelse om frihedsberøvelse og dennes opretholdelse er opfyldt. Om de formelle krav til frihedsberøvelsen:

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 217 -

...retskraft vedrørende spørgsmålet, om den omhandlede foranstaltning var lovlig, men at landsrettens dom i præmisserne alene indeholdt en for parterne uforbindende udtalelse om dette spørgsmål (obiter dicum). Den af patienten efterfølgende anlagte civile sag om ugyldighed og tortgodtgørelse skulle derfor hjemvises til realitetsbehandling ved byretten.

Læs på Jurabibliotek



Erstatning

- Side 220 -

...psykiatriloven. Et videregående ansvar for det offentlige gælder dog formentlig ved skader, hvor en ulovlig frihedsberøvelse, der kan forlanges prøvet efter grundlovens § 71, stk. 6, beror på en fejl fra den indlæggende privatpraktiserende læge.3737. Forvaltningsret. Almindelige emner, op.cit., s. 589, jf. Privatisering og patientrettigheder, op.cit., s. 186.

Læs på Jurabibliotek



Fornyet prøvelse

- Side 221 -

...lovlighed, som har været indbragt for retten, kan først på ny begæres prøvet ved domstolene, når der er forløbet 2 måneder efter rettens afgørelse, jf. psykiatrilovens § 37, stk. 2, 2. pkt., og afsnit 9.2.11.3838. Sådanne fristbestemmelser er ikke uforenelige med grundlovens § 71, stk. 6, jf. Danmarks Riges Grundlov – med kommentarer, op.cit., s. 451.

Læs på Jurabibliotek



Indbringelse for Det Psykiatriske Ankenævn

- Side 222 -

...følger domstolsprocessens almindelige regler, og retsplejelovens kapitel 43 a finder derfor ikke anvendelse i sådanne tilfælde. Hvis indgrebet har karakter af frihedsberøvelse, sker prøvelsen dog efter grundlovens § 71, stk. 6, og retsplejelovens kapitel 43 a. Om ombudsmandens mulighed for at behandle kompetencespørgsmål henvises til afsnit 9.4.3.

Læs på Jurabibliotek



§ 71-tilsynet

- Side 228 -

Af grundlovens § 71, stk. 7, fremgår:

Læs på Jurabibliotek



Samspillet mellem § 71-tilsynet og Folketingets Ombudsmand

- Side 229 -

...den praksis, at ombudsmanden uden videre selv behandler sagerne og underretter § 71-tilsynet om den enkelte sag og dens udfald, hvis den indeholder kritik eller henstilling eller i øvrigt må anses for at være af mere principiel karakter.4949. Hans Gammeltoft-Hansen, »§ 71-tilsynet og Ombudsmanden«, i § 71-tilsynet i 50 år, Folketinget, 2003, s. 56.

Læs på Jurabibliotek