- Side 59 -
...Economic Introduction, Greenwood Press, 2000. Spørgsmålet er dog stadig meget kontroversielt og der er ikke enighed i teorien om, hvorvidt bestemmelsen indeholder en sådan beskyttelse. Samtidig er spørgsmålet meget aktuelt, idet der allerede er foretaget indskrænkninger i retten til folkepension ved pensionsreformen i 2006. Yderligere reformer kan tænkes.
- Side 92 -
måde, at sagsøgerne har en i medfør af Grundlovens § 73 sikret ret til dele af midlerne i fonden.«
- Side 94 -
...tid, hvor der endnu ikke eksisterede en så veludbygget velfærdsstat og et så veludbygget skattesystem som i dag, er 2004-dommen afsagt i en moderne kontekst. Det må konkluderes, at de to domme styrker en udlægning af grundlovens § 73, hvorefter sociale ydelser, herunder folkepension, ikke er omfattet af området for beskyttede rettigheder i grl. § 73.
- Side 99 -
...grl. § 73. En sådan argumentation ville jo til dels bygge på et ulovbestemt princip. Højesteret anfører, at Københavns Havn var en selvejende institution inden for den statslige forvaltning og ikke en privat (»ægte«) selvejende institution, idet den ikke var oprettet på grundlag af testamente eller ved anden privatretlig disposition. På den baggrund
- Side 104 -
...yderzone, uanset at sagsøgte indtil nu kun har bragt § 2 a i anvendelse over for ejerne af Tyrstedgård og Ilvedgård, og uanset det af sagsøgerene herom i øvrigt anførte, findes der ikke at foreligge sådanne ganske særlige omstændigheder som ovenfor anført. Sagsøgte findes derfor ikke at have krav på erstatning efter grundlovens § 73.« (min fremhævelse)
(...)
- Side 106 -
...sag drejede sig, om hvorvidt sagsøgerne havde en efter grundlovens § 73 beskyttet ret til dele af midlerne i Den Sociale Pensionsfond, om midlerne i fonden var blevet anvendt i overesstemmelse med fondens formål, og om der var sket en uhjemlet overførsel af midler fra fonden til Socialministeriet. Sagsøgerne i sagen gjorde bl.a. følgende gældende:
(...)
...erstatning. Det gøres gældende, at staten ikke frit kan disponere over midlerne i fonden, idet pensionssystemet er etableret for, at folk kan og skal indrette sig efter det, og at der gennem den ordning, der er bygget op, og gennem de forventninger, som derved er skabt, er etableret positioner, som lovgiver ikke frit kan rokke ved …« (mine fremhævninger)
(...)
...lovgivningsmagtens adgang til at disponere over midlerne i Den Sociale Pensionsfond. Der tilkommer heller ikke sagsøgerne noget på anden vis retsbeskyttet krav på ydelser fra den Sociale Pensionsfond. Det fremgår af lovene om Den Sociale Pensionsfond og disses forarbejder, at det ikke har været tilsigtet at skabe rettigheder for den enkelte …« (mine fremhævninger)
(...)
...juridisk person. Når henses hertil og til, at det særlige folkepsnionsbidrag, som blev indbetalt til fonden, generelt blev opkrævet tvangsmæssigt efter samme regler som folkepensionsbidraget, findes fonden ikke at være etableret på en sådan måde, at sagsøgerne har en i medfør af Grundlovens § 73 sikret ret til dele af midlerne i fonden.« (min fremhævning)
(...)
- Side 109 -
...sagsøgerne til fuld erstatning hos sagsøgte, jf. grundlovens § 73. Århus Amt var endvidere bekendt med forholdene på sagsøger 1’s ejendom, da gravetilladelsen blev udstedt i 1995, men udstedte på trods heraf ikke forbud mod modtagelse af fyldjord. Sagsøgeren havde derfor en berettiget forventning om at kunne modtage fyldjorden.« (mine fremhævelser)
(...)
- Side 110 -
grundlovens § 73, jf. Folketingstidende 1996-97, Tillæg A, side 2928, 1. spalte.« (mine fremhævninger)
(...)
- Side 113 -
»Nedlæggelsen er derfor et ekspropriativt indgreb, og sagsøgeren har ret til fuldstændig erstatning i henhold til grundlovens § 73.«
(...)
...under hensyn til den væsentlige betydning, overkørslen i km nr. 14.763 har haft for driften af Svinningegåd som den primære adgangsvej til og fra arealerne nord for jernbanen, tiltræder Højesteret, at nedlæggelsen af denne overkørsel er et ekspropriativt indgreb, og at Peter Hansen-Nord derfor har krav på fuldstændig erstatning efter grundlovens § 73.«
- Side 120 -
...og Kirsten Ketscher, Efterløn og grundlovens § 73. Ejendomsret til sociale ydelser, Grundlovens nutid og fremtid, Retsvidenskabeligt Institut B’s årsberetning 1998, 1999, s. 89-105. Lovforslaget var bl.a. begrundet i de demografiske ændringer i samfundet, som ville føre til en stigning i antallet af potentielle efterlønsmodtagere frem til år 2010.