- Side 83 -
...er naturligt at nævne grundlovens § 88 i forbindelse med en behandling af lovgivningsorganet, idet grundlovsændring kræver vælgernes positive deltagelse i beslutningsprocessen, men det er mindre nærliggende at nævne grundlovens § 42, idet vælgerne i henhold til denne bestemmelse kun har mulighed for at forkaste et af Folketinget vedtaget lovforslag.
(...)
- Side 84 -
Lovforslag vedrørende grundlovsændring skal ifølge grundlovens § 88 vedtages af to på hinanden følgende folketing og skal derefter underkastes en folkeafstemning, hvor et flertal af de i afstemningen deltagende og mindst 40 procent af samtlige stemmeberettigede skal stemme for forslaget. Nærmere regler om folkeafstemningen er fastsat i folketingsvalgloven.
- Side 85 -
Som ovenfor omtalt er der i grundlovens § 88 fastsat særlige regler vedrørende grundlovsændringer. Endvidere findes der specielle bestemmelser om grundlovsforslag i Folketingets forretningsorden § 16. Bortset fra disse særregler behandles grundlovsforslag efter de almindelige regler om loves tilblivelse.
- Side 93 -
...medlemmer er opnået, jf. grundlovens § 20, stk. 2.326326. Bestemmelserne i grundlovens § 20 omtales nærmere nedenfor i kapitel 11, afsnit V. For så vidt angår grundlovsforslag fremgår det af grundlovens § 88, at stadfæstelse først kan ske, efter at det af to på hinanden følgende folketing vedtagne grundlovsforslag er bekræftet ved folkeafstemning.