Bøger, som nævner Indfødsretsloven § 8

Udlændingeret (4. udg.)
Forfattere: Eva Ersbøll, Gunnar Homann, Eddie Omar Rosenberg Khawaja, Niels Henrik Larsen, Ulla Iben Nørgaard, Bettina Spang og Jens Vedsted-Hansen
Udgivelsesdato: 07. dec 2020
DJØF Forlag

Fortabelse af dansk statsborgerskab

- Side 396 -

De gældende danske fortabelsesreger indeholdes i indfødsretslovens §§ 8, 8 A, 8 B, og 9.366366. Se også §§ 8 C-F, om procedure- og prøvelsesregler mv.

Læs på Jurabibliotek


Fortabelse på grund af manglende tilknytning til Danmark

Det følger af indfødsretslovens § 8, stk. 1, 1. pkt., at den, der er født i udlandet og aldrig har boet i Danmark eller opholdt sig her under forhold, der tyder på samhørighed med landet, taber sin danske indfødsret ved det fyldte 22. år, medmindre vedkommende herved bliver statsløs. Ved anvendelse af

Læs på Jurabibliotek



Bevarelse efter tilladelse

- Side 400 -

...have en stærkere tilknytning til Danmark, end børnebørn og oldebørn m.fl. vil få. Som § 8 fortolkes er der en imidlertid en del blandt den første generation født i udlandet, som føler de har en dansk identitet, men har svært ved at løfte den bevisbyrde, som de pålægges efter § 8 for at kunne dokumentere at have »den fornødne tilknytning til Danmark«.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 401 -

...ministeriet ikke har anvendt dispensationsbestemmelsen i indfødsretslovens § 8, stk. 1, 2. pkt.« Højesteret tiltrådte endvidere af de af landsretten anførte grunde, »at ministeriets afgørelse under alle omstændigheder ikke kan anses for at være i strid med EU-retten, hvis den foreliggende situation måtte være omfattet heraf«.383383. U 2019.1678 H.

Læs på Jurabibliotek



Tjebbes-dommen, og dens betydning for fortolkningen af indfødsretslovens § 8

- Side 404 -

...set vurderer ministeriet, at den danske ordning kan bevares, men at der i forbindelse med ansøgninger om bevis for bevarelse af dansk statsborgerskab vil skulle inddrages en række yderligere momenter, som angivet i dommen, for at kunne foretage den individuelle vurdering af en fortabelses virkninger i forhold til EU-retten.391391. Ibid., pr. 2.3.3.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...ordlyd og bemærkninger i relevant omfang bringes i overensstemmelse med EU-retten. Ligeledes er der grund til at være opmærksom på, at den individuelle vurdering af en fortabelses konsekvenser i henhold til bl.a. EU-retten ikke bliver for snæver, hvilket der synes at kunne være risiko for, hvis det anførte i lovforslagsbemærkningerne følges strikte.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 406 -

Under alle omstændigheder forekommer der at være et behov for en »modernisering« af reglen i indfødsretslovens § 8.

Læs på Jurabibliotek



Genoptagelse af fortabelsessager som følge af Tjebbes

- Side 407 -

...omtales dommens betydning for allerede afgjorte sager om bevis for bevarelse af indfødsret efter indfødsretslovens § 8. Her nævnes det, at EUD-dommen har konstaterende og ikke retsstiftende karakter, og at dommen derfor kan have betydning for sager, der er afgjort efter § 8, i tiden tilbage til Maastricht-traktatens ikrafttræden den 1. november 1993.

Læs på Jurabibliotek



Afledt fortabelse for børn som bipersoner

- Side 408 -

...indtil Tjebbes haft en regel i indfødsretslovens § 8, stk. 2, om, at hvis en person fortabte sin danske indfødsret som følge af manglende tilknytning til Danmark, jf. § 8, stk. 1, fortabte også vedkommendes børn indfødsretten, hvis denne var erhvervet gennem den pågældende forælder. Det ville dog ikke gælde, hvis børnene herved ville blive statsløse.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...barnet kan fortabe sin indfødsret, men i givet fald kun efter at Udlændinge- og Integrationsministeriet har foretaget en individuel konkret vurdering af virkningerne af en fortabelse i forhold til EU-retten. Herved skal ministeriet vurdere, om der foreligger omstændigheder, der gør, at følgerne af fortabelsen ikke er i barnets tarv. I denne vurdering

Læs på Jurabibliotek



Generhvervelse ved erklæring uden bopælsforpligtelse

- Side 440 -

...tilknytning til Danmark at tabe et evt. generhvervet dansk statsborgerskab ved 22-årsalderen, jf. indfødsretslovens § 8 (som omtalt ovenfor i afsnit 7.1). Det er vigtigt også i denne situation at være opmærksom på denne risiko, som i nogen grad kan afværges ved at søge om bevarelse af dansk indfødsret inden det fyldte 22. år, jf. ovenfor i afsnit 7.1 og 7.2.

Læs på Jurabibliotek