Jagttegnsbekendtgørelsen Kapitel 2

Denne konsoliderede version af jagttegnsbekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

ophæves den 1. januar 2025

Bekendtgørelse om jagttegn

Bekendtgørelse nr. 491 af 18. marts 2021

Kapitel 2 Jagtprøven
§ 6

Personer, der ikke er optaget i Jagttegnsregisteret, skal bestå jagtprøven for at kunne erhverve jagttegn og blive optaget i Jagttegnsregistret, jf. dog § 2.

§ 7

Formålet med jagtprøven er at sikre, at jagttegnsindehavere har fornødent kendskab til reglerne for udøvelsen af jagt i Danmark og en korrekt og sikker våbenhåndtering samt at understøtte, at jagttegnsindehavere har en grundlæggende forståelse for og viden om natur- og vildtforvaltning, herunder kendskab til de almindeligt forekommende vildtarter i Danmark.

Stk. 2 Jagtprøven skal navnlig sikre, at jagttegnsindehavere, der får tilladelse til at gå på jagt, har

  • 1) kendskab til jagtlovgivningen, herunder til de bekendtgørelser, der er udstedt i medfør af lov om jagt og vildtforvaltning, og i særdeleshed kendskab til, hvilke vildtarter, der må jages, til reglerne om imødegåelse af vildtskader samt til lovlige jagtformer og -redskaber,

  • 2) en grundlæggende forståelse for sammenhængen mellem jagt og vildtforvaltning,

  • 3) en grundig forståelse for vildtets krav til levesteder, jagtens biologiske grundlag samt natur- og vildtpleje,

  • 4) sikkerhed i at kunne artsbestemme vildtet i felten, herunder også udvalgte ikke-jagtbare arter,

  • 5) forståelse for betydningen af skudafstande, kunne afstandsbedømme korrekt og kunne udvise sikker våbenhåndtering i praksis,

  • 6) viden om og udviser sikker våbenhåndtering med glatløbet haglgevær,

  • 7) kendskab til relevante våben og ammunitionstyper,

  • 8) kendskab til vildthåndtering i praksis, herunder opbrækning af nedlagt vildt, med henblik på at sikre god fødevarehygiejne,

  • 9) bevidsthed om jagtetik og -etikette, samt jægerens ansvar over for andre naturbrugere m.v.,

  • 10) kendskab til anskydningsforebyggelse,

  • 11) kendskab til forskellige jagthunderacers anvendelsesområder, og

  • 12) kendskab til effektiv jagtteknik og -ledelse i praksis, således at jagttegnsindehavere kan planlægge og afvikle en effektiv og sikker jagt på forskellige vildtarter.

§ 8

Personer med fast bopæl i Danmark kan via »Mit jagttegn« tilmelde sig jagtprøven, når følgende betingelser er opfyldt:

  • 1) Aspiranten er tilmeldt og har gennemført et obligatorisk jagttegnskursus, jf. § 15, og dette sammen med aspirantens personnummer er indberettet til Miljøstyrelsen, jf. § 15, stk. 2.

  • 2) Aspiranten er over 16 år eller fylder 16 år i det pågældende kalenderår.

  • 3) Aspiranten har betalt et gebyr på 310 kr., jf. dog stk. 3.

Stk. 2 Betaling skal ske med betalingskort via »Mit jagttegn« eller ved anvendelse af en OCR-linje, som fremgår af »Mit jagttegn«. Når betaling er foretaget, er tilmeldingen bindende, jf. dog § 9, stk. 3.

Stk. 3 For aflæggelse af prøve efter § 42, stk. 2, 1. pkt., i lov om jagt og vildtforvaltning betales ikke gebyr.

§ 9

Miljøstyrelsen beslutter, hvor og hvornår der afholdes jagtprøver. En aspirant, der opfylder betingelserne for tilmelding til jagtprøven, kan via »Mit jagttegn« vælge tid og sted for den pågældendes aflæggelse af jagtprøven.

Stk. 2 Tilmelding til jagtprøve skal ske senest 3 dage inden prøvens afholdelse kl. 12.

Stk. 3 En aspirant, der er forhindret i at møde, skal melde afbud til prøven via »Mit jagttegn« senest 4 dage før prøvens afholdelse. Manglende rettidig afmelding indebærer, at aspiranten bruger et prøveforsøg, jf. § 10, stk. 2, og at der skal betales nyt gebyr, jf. § 8, stk. 1, nr. 3, ved tilmelding til en ny prøve.

Stk. 4 En aspirant, der rettidigt melder afbud, jf. stk. 3, kan på ny via »Mit jagttegn« vælge tid og sted for aflæggelse af jagtprøve.

Jagtprøvens aflæggelse
§ 10

Jagtprøven omfatter en skriftlig og en praktisk prøve. For at bestå jagtprøven kræves, at aspiranten har bestået såvel den skriftlige som den praktiske prøve. Den skriftlige prøve skal være bestået, inden den praktiske prøve aflægges.

Stk. 2 En aspirant kan aflægge op til 3 jagtprøver, dvs. højst 3 skriftlige og 3 praktiske prøver, inden for 18 måneder fra datoen, hvor jagttegnskursuslæreren har indberettet, at aspiranten har gennemført det obligatoriske jagttegnskursus. Hvis aspiranten ikke består jagtprøven, herunder en del heraf, i 3 forsøg eller inden for de 18 måneder, kan ny jagtprøve først aflægges, når aspiranten på ny har gennemført det obligatoriske jagttegnsskursus og tilmeldt sig jagtprøven efter reglerne i § 8.

Stk. 3 Personer, der den dag, hvor jagtprøven aflægges, ikke er fyldt 18 år, kan kun aflægge prøven, såfremt der ved prøven forevises skriftligt samtykke fra forældremyndighedens indehaver(e) til, at den aflægges, samt til, at jagttegn erhverves, hvis den bestås. Formularen til skriftligt samtykke findes på »Mit jagttegn«.

§ 11

Jagtprøven administreres af Miljøstyrelsen. Jagtprøven aflægges for en prøvesagkyndig, der er beskikket af Miljøstyrelsen.

Stk. 2 Den skriftlige prøve aflægges holdvis. Naturstyrelsen står for jagtprøvens afholdelse og søger at afpasse holdstørrelsen, således at den samlede prøves varighed ikke overstiger 3 timer.

Stk. 3 Inden prøven aflægges, skal den enkelte aspirant forevise fotolegitimation med den pågældendes personnummer for den prøvesagkyndige.

Stk. 4 Den praktiske prøve aflægger aspiranterne enkeltvis.

Stk. 5 Aspiranterne må ikke medbringe hjælpemidler, herunder mobiltelefon, ved prøven.

Den skriftlige prøve
§ 12

Ved den skriftlige prøve stilles spørgsmål, der skal belyse aspirantens kompetencer, jf. § 7. Emner m.v., der indgår i spørgsmålene ved den skriftlige prøve fremgår af Miljøstyrelsens »Retningslinjer for spørgsmål, der stilles i den skriftlige del af jagtprøven« på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Stk. 2 Spørgsmålene udformes, således at hvert spørgsmål skal besvares ved afkrydsning.

Stk. 3 Den skriftlige prøve består af 40 spørgsmål, som skal besvares på højst 30 minutter. For at bestå prøven må højst 10 pct. af spørgsmålene være besvaret forkert.

Stk. 4 Umiddelbart efter den skriftlige prøves afslutning meddeler den prøvesagkyndige de enkelte aspiranter, om denne del af jagtprøven er bestået.

Stk. 5 Miljøstyrelsen kan beslutte, at den skriftlige prøve afholdes helt eller delvist digitalt.

Den praktiske prøve
§ 13

Den praktiske prøve omfatter

  • 1) våbenbehandling med glatløbede haglvåben under færdsel i terræn og i forbindelse med skudafgivelse, og

  • 2) bedømmelse af afstanden til vildtfigurer.

Stk. 2 Den praktiske prøve skal aflægges på en skydebane godkendt i henhold til bekendtgørelsen om skydebaners indretning, anlæggelse og anvendelse.

Stk. 3 For at bestå den praktiske prøve kræves, at aspiranten udviser en efter den prøvesagkyndiges skøn forsvarlig og korrekt behandling af våbnet. Ved afstandsbedømmelsen, jf. stk. 1, nr. 2, skal aspiranten korrekt vurdere, om skudafstanden til mindst 5 ud af 6 vildtfigurer er forsvarlig. Aspiranten skal gennemføre afstandsvurderingen inden for højst 5 sekunder fra den prøvesagkyndiges udpegning af den pågældende vildtfigur.

Stk. 4 Den prøvesagkyndige kan fritage fysisk handicappede aspiranter for den del af den praktiske prøve, der er vedrører våbenbehandling med glatløbede haglvåben under færdsel i terræn, mod at der i stedet overhøres mundtligt i den del af prøven. Spørgsmålene skal omhandle færdsel med glatløbet haglgeværvåben under samme terrænforhold, som de øvrige aspiranter afprøves under.

Stk. 5 Den prøvesagkyndige skal indstille afviklingen af den praktiske prøve, hvis det er klart, at aspiranten efter de regler, der er nævnt i stk. 3 og 4, ikke kan bestå prøven.

Efter jagtprøvens aflæggelse
§ 14

Umiddelbart efter den praktiske prøves afslutning meddeler den prøvesagkyndige de enkelte aspiranter, om jagtprøven er bestået.

Stk. 2 Aspiranter, der ikke består jagtprøven eller en del heraf, kan tilmelde sig en ny prøve ved betaling af det gebyr, der fremgår af § 8, stk. 1, nr. 3, og i øvrigt følge fremgangsmåden og kravene i §§ 9-14 for den del af prøven, som ikke er bestået, jf. dog stk. 3.

Stk. 3 Hvis den skriftlige prøve ikke bestås, kan aspiranten tidligst aflægge en ny jagtprøve 14 dage efter afholdelsen af den prøve, der ikke er bestået.