- Side 819 -
I dette kapitel behandles i første omgang betingelserne for, at en fysisk person kan anses for ubegrænset skattepligtig her til landet, jf. KSL § 1. Afgrænsningen af KSL § 1 er vigtig, idet alene personer, som er omfattet af den ubegrænsede skattepligt her til landet, beskattes af globalindkomsten, jf. SL § 4.
(...)
...som gælder for personer, som ikke er omfattet af KSL § 1, men som har indkomst fra kilder her i landet. Skattepligten vil i så fald følge af KSL § 2Skattepligten efter KSL § 2 er begrænset til netop de indkomstarter, som positivt er oplistet i KSL § 2, stk. 1, nr. 1-27. Beskatning efter KSL § 2 forudsætter, at personen ikke er omfattet af KSL § 1.
(...)
I dagligdags termer kan KSL § 1 siges at angive kriterierne for, at en person kan anses for »dansk« i skattemæssig henseende, mens KSL § 2 angiver
- Side 821 -
...§ 1. Kildeskattelovens § 2 indeholder regler om begrænset skattepligt til Danmark, dvs. en skattepligt, der kun omfatter de indtægter, der positivt er opregnet i KSL § 2. Det afgørende tilknytningskriterium er her, om den økonomiske eller indkomstskabende aktivitet foregår i Danmark, eller sagt på en anden måde, om indkomstkilden ligger i Danmark.
Reglerne om ubegrænset skattepligt for fysiske personer findes i KSL § 1. Reglerne kan ikke stå alene, idet de må sammenholdes med dobbeltdomicilreglerne ‒ normalt i art. 4 ‒ i de dobbeltbeskatningsoverenskomster, som Danmark har indgået med andre lande, jf. nærmere nedenfor i kap. 37.
- Side 822 -
Efter KSL § 1, stk. 1, nr. 1, omfatter pligten til at svare indkomstskat til staten personer, som har »bopæl« her i landet. Derved bliver bopælsbegrebet afgørende for den ubegrænsede danske skattepligt.
(...)
- Side 824 -
Ved afgørelsen af, om en person er skattepligtig til Danmark i medfør af bopælsbestemmelsen i KSL § 1, stk. 1, nr. 1, er det væsentligt at sondre mellem, om der er tale om et fraflytningstilfælde eller et tilflytningstilfælde, idet betingelserne for at statuere bopæl i Danmark er forskellige ved fraflytning og tilflytning.
(...)
- Side 825 -
...i langt de fleste tilfælde bliver det objektive bopælsbegreb, er det en væsentlig pointe, at det ikke er afgørende, om skatteyderen i medfør af ejendomsret eller lejeaftale har rådighed over en helårsbolig. Rådigheden kan også bestå som en følge af andre omstændigheder. Dette kan ses som et udslag af det brede bopælsbegreb i KSL § 1, stk. 1, nr. 1.
(...)
...nr. 1. Landsretten lagde til grund, at skatteyderen fortsat havde haft ophold i Danmark i langt videre omfang end i Spanien, og at han fortsat varetog erhvervsmæssige interesser i et dansk selskab. Vedrørende det objektive bopælsbegreb henviste landsretten til, at skatteyderen kunne bo i selskabets lokaler, hvor der var indrettet et værelse til ham.
(...)
- Side 826 -
...december 2009 opholdt han sig i alt 110 dage i Danmark, hvor han boede i sin campingvogn. Landsskatteretten fandt, at skatteyderens fulde skattepligt til Danmark i henhold til bopælsbestemmelsen i KSL § 1, stk. 1, nr. 1, var ophørt med virkning fra den 1. februar 2009, idet SKAT ikke havde godtgjort, at han havde rådighed over en helårsbolig i Danmark.
(...)
Hvis skatteyderen ikke har en objektiv bopælsmulighed i Danmark, vil skattepligten ophøre, uanset om skatteyderen ved fraflytning bliver skattepligtig til noget andet land, jf. SKM2021.217.SR. Der vil dog i disse tilfælde kunne statueres fuld dansk skattepligt med henvisning til opholdskriteriet, jf. KSL § 1, stk. 1, nr. 2, og under 3.3.
(...)
- Side 828 -
...sagsøgeren at godtgøre, at han opgav sin bopæl i Danmark i forbindelse med fraflytningen til England, hvilket landsretten efter en konkret vurdering ikke anså for godtgjort. Skatteyderen var 22 år, og han havde ikke boet andre steder end hos sine forældre. Skatteyderen blev derfor anset for fuldt skattepligtig til Danmark, jf. KSL § 1, stk. 1, nr. 1.
- Side 830 -
...eller arbejdsmæssige aktiviteter, når han opholder sig i sommerhuset. Hvis sommerhuset benyttes som bolig i forbindelse med varetagelse af et arbejde i Danmark, vil sommerhuset derfor i almindelighed konstituere bopæl i Danmark, jf. TfS 1988, 37 H, og tilsvarende TfS 1991, 261 TS, som er omtalt i 3.3. Der eksisterer en omfattende praksis på området.
(...)
- Side 831 -
...drev virksomhed både før og efter fraflytningen. Hans eneste erhvervsindtægt hidrørte fra selskabet, som han beherskede. Han opretholdt i hvert fald i halvandet år et forhold til sin datters mor, og han opholdt sig i Danmark i et betydeligt omfang. Landsretten fandt ligesom byretten, at sagsøgeren var fuldt skattepligtig til Danmark efter KSL § 1.
- Side 832 -
Det forhold, at en person erhverver en bolig her i landet, er ikke i sig selv en tilstrækkelig betingelse til, at skatteyderen indtræder i fuld dansk skattepligt, jf. KSL § 1, stk. 1, nr. 1. Som nævnt ovenfor under 3.2.1 er det tillige en betingelse for indtræden af ubegrænset skattepligt, at den skattepligtige tager ophold i Danmark.
(...)
- Side 839 -
...ikke har karakter af ferie eller lignende. Efter administrativ praksis fortolkes begrebet »ferie eller lignende« som modsætningen til varetagelse af et indtægtsgivende erhverv. I SKM2019.499.LSR er det bekræftet, at der ved vurderingen af opholdets karakter ikke kan lægges vægt på, om skatteyderen er skattemæssigt hjemmehørende i noget andet land.
(...)
- Side 843 -
...karakter og bliver nu anset for at være en helårsbolig i skatteretlig henseende. Dermed bliver KSL § 7, stk. 1, afgørende for, om skatteyderen har en helårsbolig til rådighed her i landet, samtidig med at KSL § 7, stk. 1, kun finder anvendelse, hvis skatteyderen har en helårsbolig til rådighed, jf. KSL § 1, stk. 1, nr. 1. Se Malene Kerzel i TfS 2017, 408.
(...)
- Side 844 -
I SKM2014.745.SR bekræftede Skatterådet, at udenlandske medarbejdere, der arbejdede her i landet midlertidigt i mindre end 6 måneder, ikke skulle anses for at have bopæl i Danmark, jf. KSL § 1, stk.1, nr. 1. Medarbejderne fik stillet hotellejligheder til rådighed i Danmark af deres udenlandske arbejdsgiver.
...medregnet kortvarige ophold i udlandet på grund af ferie eller lignende. De nævnte 6 måneder skal være sammenhængende, jf. Skd. Medd. 1970 s. 9 nr. 17 Skd. Indtræder skattepligt ikke i henhold til § 1, stk. 1, nr. 2, som følge af, at opholdet ikke når op på 6 måneder, vil der i stedet kunne blive spørgsmål om begrænset skattepligt i henhold til KSL § 2
(...)
...forbindelse med fraflytningen etablerede sig i et andet land. Skatterådet kunne imidlertid ikke bekræfte, at spørgers efterfølgende ophold i Danmark (ferie, deltagelse i bestyrelsesmøder, afvikling af vinsmagninger og lignende) og efterfølgende ophold i udlandet ikke ville medføre, at spørger genindtrådte i fuld skattepligt efter KSL § 1, stk. 1, nr. 2. Der
(...)
- Side 845 -
hensås til, at kortvarige ophold i udlandet efter ordlyden i KSL § 1, stk. 1, nr. 2, kunne medregnes i opholdet i Danmark.
(...)
Hvis skattepligten er indtrådt og består i kraft af opholdsbestemmelsen, jf. KSL § 1, stk. 1, nr. 2, ophører den igen, når skatteyderen tager ophold i udlandet, som ikke har karakter af ferieophold eller lignende kortvarigt ophold. Skattepligten indtræder fra begyndelsen af det ophold her i landet, der begrunder skattepligten, jf. KSL § 8, stk. 1.
(...)
...til Danmark efter KSL § 1, stk. 1, nr. 2, om 6 måneders ophold i Danmark ved ankomsten til Danmark forud for kontraktens underskrivelse. Højesteret udtalte specielt, at dette ophold i sig selv kunne begrunde, at han blev anset for skattepligtig her til landet, jf. KSL § 1, stk. 1, nr. 2, og KSL § 8, stk. 1. Se Jan Børjesson, SR-Skat 2009, s. 30 ff.
(...)
...skattepligtig, hvis hun havde et uafbrudt ophold i Danmark, der var længere end 3 måneder regnet fra 1. juni 2020, det vil sige, hvis opholdet ikke var afsluttet senest 1. september 2020. Som følge af erhvervelsen af bopæl ville spørgers fulde skattepligt således genindtræde med virkning fra den 1. juni 2020. Men hvis spørgers uafbrudte ophold i Danmark,
(...)
- Side 846 -
...anvendelse, ville spørgers skattepligt indtræde fra opholdets begyndelse, det vil sige fra den 13. marts 2020. Endvidere ville hun blive fuldt skattepligtig, hvis hun fik samlet ophold i Danmark på i alt mere end 180 dage inden for et tidsrum på 12 måneder regnet fra 1. juni 2020, det vil sige, hvis opholdet ikke var afsluttet senest 1. september 2020.
(...)
...tager ophold her i landet, jf. KSL § 7, stk. 1. Se afsnit 3.2.2. Tidligere blev i praksis udenlandske studerendes studieboliger såsom kollegieværelser, tidsbegrænset fremlejede lejligheder, værelser, bofællesskaber anset for at udgøre en bopæl. Herefter fandt KSL § 8, stk. 2, ikke anvendelse. Denne praksis er imidlertid opgivet med SKM2015.685.SR.
(...)
...2. Uanset om de studerende kunne anses for at have rådighed over en bopæl her i landet, jf. KSL § 1, stk. 1, nr. 1, måtte skattepligten bedømmes efter KSL § 8, stk. 2. Der blev efterfølgende udsendt styresignal om praksisændringen, SKM2016.269.SKAT, jf. nu Den juridiske vejledning 2021 C.F.1.3. Se Anders Nørgaard Laursen i SR-Skat 2016, s. 229 ff.
(...)
- Side 847 -
...ophold her i landet og i øvrigt opfylder betingelserne i KSL § 8, stk. 2, ikke anses for skattepligtige efter KSL § 1, stk. 1, nr. 1, selv om de under opholdet råder over en helårsbolig. Bestemmelsen i KSL § 8, stk. 2, finder anvendelse, både når en udenlandsk studerende får stillet en bolig til rådighed, og når denne selv har skaffet sig en bolig.
...de aldrig har haft bopæl her i landet. Udenlandske statsborgere, der inden deres tjeneste eller deres ophold om bord senest har været skattepligtige her i landet i medfør af KSL § 1, sidestilles i denne forbindelse med danske statsborgere, jf. KSL § 1, stk. 1, nr. 3. Ophold af mindst 6 måneders varighed må anses for varigt ophold i denne henseende.
(...)
Kildeskattelovens § 1, stk. 1, nr. 3, er et af de få eksempler på, at nationalitet benyttes som tilknytningskriterium.
...omfattet af KSL § 1, stk. 1, nr. 1 (bopæl) eller nr. 2 (ophold). Bestemmelsen omfatter også de med disse personer samlevende ægtefæller og de hos dem hjemmeværende børn, der ikke er fyldt 18 år ved indkomstårets begyndelse, når de pågældende ægtefæller og børn ikke er undergivet indkomstbeskatning til fremmed stat efter reglerne for derboende personer.
(...)
- Side 848 -
I TfS 1999, 535 LR meddeles det, at Skatteministeriets departement har udtalt, at en udsendt ph.d.-studerende er omfattet af KSL § 1, stk. 1, nr. 4.
(...)
I SKM2004.482.LSR blev en dansk statsborger, der ikke var bosiddende i Danmark, udsendt af den danske stat for at udføre opgaver for OSCE i Kosovo. Han ansås for skattepligtig efter KSL § 1, stk. 1, nr. 4, og var berettiget til lempelse efter LL § 33 A.
(...)
I SKM2011.713.SR fandt Skatterådet, at spørger var fuldt skattepligtig til Danmark, da hun blev anset for udsendt til tjeneste af en offentlig institution, jf. KSL § 1, nr. 4. Skatterådet lagde vægt på, at spørger indgik aftale med og blev aflønnet fra et universitet i Danmark under sit forskningsophold på et udenlandsk universitet.
(...)
...modtaget en forskningsbevilling til at gennemføre et 2-årigt forskningsprojekt på et universitet i Schweiz. Uanset om skatteyderen kunne anses for at have opgivet sin bopæl i Danmark, jf. KSL § 1, stk. 1, nr. 1, ville han fortsat være fuldt skattepligtig efter KSL § 1, stk. 1, nr. 4, da han måtte anses for udsendt af en anden offentlig institution.
(...)
...modeloverenskomst. Herefter vil udbetalingslandet som udgangspunkt bevare beskatningsretten til løn mv., som udbetales af staten, en politisk underafdeling eller af en lokal myndighed. Kildeskattelovens § 1, stk. 1, nr. 4, sikrer således, at Danmark har hjemmel til at udnytte den beskatningsret, der tilkommer Danmark efter dobbeltbeskatningsoverenskomsterne.
(...)
- Side 849 -
se overgår til staten. Landsretten lagde også vægt på, at universiteterne i det væsentligste er finansieret af staten. Et universitet er dermed en statsinstitution i henhold til såvel KSL § 1, stk. 1, nr. 4, som til art. 19 i de danske dobbeltbeskatningsoverenskomster.
(...)
KSL § 1, stk. 1, nr. 4, må i øvrigt sammenholdes med LL § 33 A, stk. 2, jf. nærmere kap. 37, 5.3.
Indkomstskattepligten består i den periode, hvor betingelserne i KSL § 1 eller § 2 opfyldt, jf. KSL § 6.
(...)
...indkomstår, som om vedkommende var skattepligtig efter KSL § 1 for hele året. Den samlede indkomstskat nedsættes i så fald med det beløb, som forholdsmæssigt falder på den del af indkomsten, som vedrører den periode, hvor personen ikke var skattepligtig. Valget skal træffes ved afgivelse af oplysninger efter SKL § 2 for det år, hvor skattepligten ophører.
(...)
Reglerne om tilvejebringelse af en skatteretlig åbningsstatus ved tilflytning finder tilsvarende anvendelse på personer, der bliver begrænset skattepligtige i Danmark efter KSL § 2, og som ikke umiddelbart forinden har været skattepligtige efter KSL § 1, jf. KSL § 9, stk. 5.
- Side 850 -
...indvinding af kulbrinter og dertil knyttet virksomhed, vil være skattepligtige til Danmark i medfør af kulbrinteskatteloven. For disse personer indebærer kulbrinteskatteloven således en udvidelse af den subjektive skattepligt. Kulbrinteskatten beregnes som 30 pct. af bruttoindkomsten efter arbejdsmarkedsbidrag. Se kulbrinteskattelovens § 21, stk. 2.
(...)
For personer, der er skattepligtige i henhold til KSL §§ 1 og 2, er der ikke tale om nogen udvidelse af den subjektive skattepligt. Her gælder de almindelige regler, herunder reglerne om skatteansættelse, -beregning og opkrævning af skatter.
...48 E, stk. 1. I 2018 gennemførtes en »afbureaukratisering« af ordningen, således at det ikke længere er en betingelse, at skattepligten indtræder i forbindelse med ansættelsen. Hermed er det muligt at anvende ordningen, selv om skatteyderen forud for indtræden i dansk skattepligt eksempelvis havde været ansat i et dansk selskabs udenlandske filial.
(...)
- Side 851 -
Det er en betingelse for anvendelse af ordningen, at den skattepligtige ikke inden for de seneste 10 år forud for ansættelsen har været skattepligtig efter KSL § 1 eller KSL § 2, stk. 1, nr. 1-4, 7 eller 9-27, eller stk. 2.
(...)
...eller lign. på universiteter eller andre forskningsinstitutioner. Tilsvarende gælder, hvis den pågældende inden for de seneste 10 år har været skattepligtig efter KSL § 1, når den pågældendes ophold ved dansk universitet eller forskningsinstitution udelukkende er finansieret af midler hidrørende fra kilder uden for Danmark, jf. KSL § 48 E, stk. 5.
- Side 852 -
...opholdstilladelse efter udlændingeloven, jf. KSL §§ 7, stk. 2, og 8, stk. 3. Asylansøgere, der har indtægter ved lønnet arbejde, kan ikke opnå personfradrag, jf. PSL § 10, stk. 5, sidste pkt. Grænsegængerreglerne i KSL § 5 A, jf. netop ovenfor, finder ikke anvendelse på personer, der søger om opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7, jf. KSL § 5 A, stk. 5.
- Side 853 -
...personer, der er ubegrænset skattepligtige efter KSL § 1, kun skattepligtige af visse indtægter hidrørende fra kilder i Danmark. Hjemlen til at beskatte indtægter efter reglerne om begrænset skattepligt for fysiske personer findes i KSL § 2. Reglen modsvares af SEL § 2, som indeholder regler om begrænset skattepligt for selskaber, fonde og foreninger mv.
- Side 854 -
1981 nr. 24 erkendte, at skattepligt for udenlandske kunstnere m.fl. først vil indtræde efter 6 måneders ophold her i landet, jf. KSL § 1, stk. 1, nr. 2.
- Side 855 -
...til rådighed for at udføre arbejde for en virksomhed her i landet, når arbejdet udgør en integreret del af virksomheden. Det er uden betydning for skattepligten, hvilken form vederlaget udbetales i. Reglerne finder kun anvendelse, i det omfang den pågældende person ikke er skattepligtig i medfør af KSL § 1 eller i medfør af KSL § 2, stk. 1, nr. 1.
- Side 856 -
...kun personer, der tidligere har været skattepligtige efter KSL § 1, stk. 1, nr. 1. Det er endvidere en betingelse, at personen har eller på noget tidspunkt inden for de seneste 5 år forud for ophøret af den fulde skattepligt har haft direkte eller indirekte del i ledelsen af, kontrollen med eller kapitalen i den virksomhed, der udreder vederlaget.
- Side 865 -
...dansk beskatning« knytter sig til fast ejendom i Danmark og erhvervsaktiver hørende til et fast driftssted i Danmark. Avancer, som måtte fremkomme ved afståelse af disse aktiver, er omfattet af begrænset dansk skattepligt, jf. KSL § 2, stk. 1, nr. 4 og 5, og der er derfor intet behov for at beskatte skatteyderen af urealiserede avancer ved fraflytning.
- Side 867 -
...eller 2 af aktiegevinster i en eller flere perioder på i alt mindst 7 år inden for de seneste 10 år før skattepligtsophøret. Hvis den skattepligtige ikke selv opfylder denne betingelse, men har erhvervet aktierne fra sin ægtefælle, og denne opfylder betingelserne, anses den skattepligtige ligeledes for at opfylde betingelsen, jf. ABL § 38, stk. 3.