Bemærk, at § 25A blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 25A, om det har en betydning.
- Side 171 -
...driften, sker beskatning hos den ægtefælle, der i overvejende grad driver virksomheden. Det er således ikke umiddelbart det civilretlige ejerskab, der afgør beskatningen. Er der ingen af ægtefællerne, der aktivt driver virksomheden, henføres beskatningen til den ægtefælle, som civilretligt er ejer af virksomheden, jf. KSL § 25 A, stk. 1, modsætningsvis.
(...)
...kapitalindkomst relateret til erhvervsvirksomhed omfattes af KSL § 25 A, stk. 1, jf. KSL § 24 A, 3. pkt.99. Spørgsmålet er bl.a. behandlet i SKM 2003.39 LSR og SKM 2015.446 LSR. Eneste undtagelse til denne hovedregel er kapitalafkast i virksomhedsordningen, som beskattes hos den ægtefælle, der ejer det pågældende erhvervsaktiv, jf. KSL § 25 A, stk. 2.
(...)
Imidlertid må det ikke lades ude af betragtning, at reglen i KSL § 25 A, stk. 1, kan anvendes til at optimere ægtefællernes samlede skattebetaling. Reglerne i KSL § 26 A og § 26 B om fuld succession mellem ægtefæller gør, at der ikke udløses skatter i forbindelse med overflytning af virksomhedsbeskatningen fra den ene ægtefælle til den anden.
(...)
...medarbejdende ægtefælle i KSL § 25 A, stk. 3, lønansat ægtefælle i KSL § 25 A, stk. 7, og den friere fordelingsregel (»interessentskabsmodellen«) i KSL § 25 A, stk. 8, som alle er elementer i den skattepligtiges overvejelser omkring optimeringen af skattebetalingen såvel på kort som på langt sigt. Disse regler og muligheder vil ikke blive omtalt nærmere her.