- Side 126 -
...aktiver, der skal bruges i den samlevende ægtefælles erhvervsvirksomhed. Der er ikke noget krav om, at overdragelsen skal udgøre en hel virksomhed eller en andel af en virksomhed som ved kildeskattelovens § 33 C vedrørende overdragelser til børn m.v., men derimod er det et krav, at erhververen skal anvende aktivet i sin erhvervsmæssige virksomhed.
- Side 130 -
...bopæl anses ikke for ophørt ved midlertidigt ophold i anden bolig eller ved ophold i institution.« Selv om forskellen i de to begreber næppe har den store praktiske betydning, synes det dog uhensigtsmæssigt, at skattelovgivningen i relation til succession for samlevere opererer med to forskellige begreber, alt efter om det er succession i levende live,
(...)
- Side 131 -
kildeskattelovens § 33 C, eller succession ved død, dødsboskattelovens § 37 – særligt når de to bestemmelser blev udarbejdet og indført stort set samtidig.
Ugifte samlevende, der har haft fælles bopæl i mere end to år, kan således overdrage en erhvervsmæssig virksomhed efter regelsættet i kildeskattelovens § 33 C. Betingelserne beskrevet ovenfor under afsnit 2.5, skal ligeledes være opfyldt i den situation.
(...)
...overdrages med succession mellem ægtefæller. Der vil heller ikke kunne ske overdragelse mellem samlevere af et selskab, hvis aktivitet i overvejende grad anses for at være af ikke-erhvervsmæssig karakter, se nærmere ovenfor under afsnit 3.3, hvorimod der kan overdrages kapitalandele mellem ægtefæller, uanset hvilken aktivitet der foregår i selskabet.
(...)
Da overdragelsen med succession mellem ugifte samlevende sker i medfør af kildeskattelovens § 33 C og aktieavancebeskatningslovens § 34, gælder kravet om anmeldelse til SKAT ligeledes her, se ovenfor under afsnit 2.9 og 3.6.
- Side 132 -
...successionsbestemmelserne i henholdsvis kildeskattelovens § 33 C og aktieavancebeskatningslovens § 34. En overdragelse på dette tidspunkt vil således udløse avancebeskatning af skatterelaterede aktiver, eventuelt beskatning af genvundne afskrivninger samt opsparet overskud hos overdrageren.142142. Hvis virksomhedsordningen har været anvendt i året forud for omdannelsen.
(...)
- Side 133 -
...afgift af en gave – i modsætning til fuld skattepligt af gaven efter statsskattelovens § 4 – forudsætter således, at parterne har fælles bopæl. Hvis delingen i tilknytning til samlivsophævelsen sker efter dette tidspunkt, vil en formuefordel i den ene samlevers favør betragtes som en skattepligtig gave, se hertil Højesterets præmisser i U 2012.1629 H: