Bøger, som nævner Kildeskatteloven § 33C

Generelt om værdiansættelse

- Side 507 -

I SKM 2018.319 H anså Højesteret en nevø og en onkel for interesseforbundne parter. Højesteret henviste til, at de indgik i den personkreds, der kunne anvende successionsreglerne i KSL § 33 C. Afvigelsen mellem den aftalte købesum for de to ejendomme og for betalingsrettighederne og de

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 508 -

...den faktiske værdi af ejendommen mv., men også af usikkerheden vedrørende værdiansættelsen af et eventuelt nedslag efter KSL § 33 C, se afsnit 6.12. Her tog Vestre Landsret ikke nærmere stilling til om parterne havde modstående interesser eller ej, men slog fast, at overdragelsessummen kunne korrigeres med hjemmel i EBL § 4, stk. 6 og AL § 45 stk. 3.

Læs på Jurabibliotek



Succession

- Side 529 -

...afsnit vil reglerne om succession med hjemmel i KSL § 33 C (afsnit 6.1-6.9), KSL § 26 A og § 26 B (afsnit 6.10) samt reglerne i DBSL (afsnit 6.11) blive omtalt. 58 58. For en mere uddybende gennemgang af reglerne om skattemæssig succession henvises især til Bille, Jane K.: Skattemæssig succession ved generationsskifte i levende live og ved død, 2006.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Resten af nærværende afsnit til og med afsnit 6.9 vedrører KSL § 33 C. Ordningen i KSL § 33 C er frivillig, og den oprindelige ejer og den nye ejer skal være enige om at anvende ordningen.

Læs på Jurabibliotek



Parterne, der skal vurderes

- Side 532 -

...overdragelsen. Med henvisning til KSL § 25 A havde det ikke betydning for anvendelsen af successionsreglerne i KSL §33 C, hvis det var datterens ægtefælle, der skulle stå for driften.. Er der flere oprindelige ejere, kan den nye ejer eventuelt stå i en situation, hvor han kan overtage med succession efter den ene oprindelige ejer men ikke efter den anden.

Læs på Jurabibliotek



Skattepligt til Danmark

- Side 533 -

...sagligt begrundet for at sikre sammenhæng i beskatningsordningen, om der ligger tvingende almene hensyn bag ved mv., vil ikke blive nærmere behandlet her. jf. KSL § 2, stk. 1, nr. 4 eller 5. Det vil sige, at en person, der ikke er fuldt skattepligtig til Danmark, ved successionen bliver begrænset skattepligtig til Danmark af de aktiver, der succederes i.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Såfremt den nye ejer er fuldt skattepligtig til Danmark, men ifølge en dobbeltbeskatningsoverenskomst er hjemmehørende i udlandet, herunder på Færøerne eller i Grønland, kan den nye ejer kun succedere i aktiver, der indgår i en virksomhed, som Danmark efter den relevante dobbeltbeskatningsoverenskomst har beskatningsretten til, jf. KSL § 33 C, stk. 10.

Læs på Jurabibliotek


Familie

...ovenfor nævnte kreds, selv om pågældende er adopteret eller indgår i et stedbarnsforhold. 64 64. Ifølge Skdmedd. 1976 nr. 25 er stedbørn en ægtefælles særbørn. De forbliver stedbørn, selv om ægteskabet senere opløses ved skilsmisse, uanset om faderen eller moderen gifter sig igen eller ved død. Det er underordnet, om man har haft bopæl med særbørnene.

Læs på Jurabibliotek



Nær medarbejder

- Side 534 -

...indehaveren. Der var i stedet tale om to selvstændige virksomheder. SKM 2009.411 SR beskriver nærmere, hvorledes fuldtidsbeskæftigelse beregnes, herunder bekræftes det, at blandt andet ferie med løn og dokumenteret overarbejde indgår i beregningen. Den pågældendes titel eller arbejdsområde er underordnet i forhold til muligheden for at kunne succedere.

Læs på Jurabibliotek



Tidligere ejer

- Side 535 -

...hun ikke er arving eller legatar. Se endvidere afsnit 6.11.3 om overtagelse fra et dødsbo. Ønsket om at generhverve virksomheden fra den nye ejer kan være aktuelt, hvis den nye ejer bliver alvorligt syg, dør, eller der indtræder andre omstændigheder, der gør, at den tidligere ejer bør generhverve virksomheden. Der stilles ikke krav om begrundelse.

Læs på Jurabibliotek


Erhvervsvirksomhed

...skatteregler, der kun kan anvendes på aktiver, der udelukkende anvendes til private formål, kan der ikke efterfølgende succederes efter KSL § 33 C. 68 68. Se SKM 2002.82 LR om en vindmølle, hvor ejeren tidligere havde anvendt LL § 8 P. Se også SKM 2019.92 SR, hvor LL § 8 P ikke kunne anvendes, og hvor der skulle ske ægtefællesuccession efter KSL § 26 A.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...en eller flere erhvervsvirksomheder«, fordi der var opstået tvivl om, hvad der i de gældende regler skulle forstås ved succession i »en virksomhed eller en andel heraf«. I bemærkningerne i den afgivne betænkning 69 69. Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 21. maj 2008, til lovforslag nr. L167, bilag 7, bemærkningerne til nr. 3. blev der givet

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 536 -

...næste generation, som så kan spare op til at købe mere kapitaltunge aktiver. Der skal dog udvises forsigtighed med at overdrage virksomhed uden ejendom, da udlejningsvirksomhed vedrørende fast ejendom, der ikke er landbrug mv., ikke giver mulighed for succession. Se lignende sager i SKM 2009.282 SR og SKM 2013.41 SR. Dette er en konkret vurdering.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Ejes erhvervsvirksomheden i fællesskab med andre, kan der være tale om et interessentskab (I/S), et kommanditselskab (K/S), et partnerselskab (P/S). Derimod er succession i aktier i et aktieselskab (A/S) og i et anpartsselskab (ApS) ikke omfattet af KSL § 33 C, men derimod af ABL §§ 34-35 A.

Læs på Jurabibliotek



Generelt

- Side 537 -

...værdi, som blev lagt til grund ved beregningen af gaveafgift eller indkomstskat hos den nye ejer, hvis der indgik et gavemoment i overdragelsen. 73 73. Se afsnit 8.4 om gaver og afsnit 3.2 om værdiansættelse ved gaveafgiftsberegning. Ellers skal værdien fastsættes til handelsværdien på overdragelsestidspunktet. Der henvises til KSL § 33 C, stk. 3.

Læs på Jurabibliotek



Særligt vedrørende skibe og luftfartøjer

- Side 538 -

...§ 1, men ifølge den relevante dobbeltbeskatningsoverenskomst er hjemmehørende i et andet land, herunder i Færøerne eller i Grønland. Reglen skyldes, at Danmark i de tilfælde ikke vil have beskatningsretten, fordi denne følger ledelsens sæde, hvilket vil være i det land, hvor den nye ejer er hjemmehørende. 77 77. OECD’s modeloverenskomst artikel 8.

Læs på Jurabibliotek



Fast ejendom – omfattet af EBL og næringsejendomme

- Side 540 -

...afskrivningerne, skal den nye ejer ved en senere opgørelse af tab/avance ved afståelse af ejendommen nedsætte anskaffelsessummen svarende til den nedsættelse, overdrageren skulle have foretaget, såfremt der ikke var succederet i ejendomsavancen, dvs. med ikke genvunden afskrivninger mv., 85 85. Jf. EBL § 5, stk. 4, nr. 1-5. jf. KSL § 33 C, stk. 2, sidste pkt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...§ 4, stk. 3. Dette er også tilfældet, selv om der beregnes en passivpost, 87 87. Se afsnit 8.5 om beregning af passivpost. idet KSL § 33 C, stk. 2, 5. pkt., alene fastslår, at anskaffelsestidspunkt og -hensigt (men ikke anskaffelsesprisen) skal være den samme som blev fastsat ved beregningen af passivposten, når der senere foretages en afståelse.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...ejendommen. Skattemyndighederne tog derfor udgangspunkt i ejendommens tilstand på tidspunktet for skatteyderens erhvervelse af ejendommen og ikke på tidspunktet for hans fars erhvervelse af ejendommen. Succession efter KSL § 33 C rækker således ikke så langt som for eksempel succession efter DBSL § 36, se afsnit 6.11.6, eller KSL § 26 B, se afsnit 6.10.4.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 541 -

...generationsskifte i levende live og ved død, 2006 s. 177, at det heller ikke for næringsejendomme er muligt at tage stilling til, om der skal succederes i eventuelle genvundne afskrivninger. Det bygger hun på SL § 5, stk. 1, litra a, jf. AL § 50, stk. 1, hvoraf det fremgår, at afskrivninger fragår i anskaffelsessummen ved afståelse af næringsejendomme.

Læs på Jurabibliotek



Gevinst på fordringer

- Side 542 -

...omfatte alle gevinster på fordringer. Fordringer fra før 27. januar 2010 er omfattet af overgangsreglerne og beskattes efter de tidligere gældende regler. I det omfang disse fordringer er skattefrie, kan de ikke indgå i successionen. 92 92. Lov nr. 724 af 25. juni 2010, lovforslag L 112 af 1. juni 2010, §§ 1 og 20, almindelige bemærkninger punkt 3.10.

Læs på Jurabibliotek


Gevinst på gæld

Den nye ejer kan generelt ikke succedere i gevinst på gæld omfattet af KGL. Undtagelsen hertil er dog gevinst på gæld i fremmed valuta, der under visse betingelser er skattepligtig efter KGL § 23. 93 93. Jf. KSL § 33 C, stk. 1, 8. pkt.

Læs på Jurabibliotek



Overtagelse af den oprindelige ejers opsparede overskud i VSO

- Side 543 -

...skattemæssig afståelse i det afsluttede indkomstår, hvorved konto for opsparet overskud ikke kan overtages som opgjort ved udløbet af samme indkomstår. Dette kan være forbundet med en praktisk udfordring, fordi opsparet overskud for det foregående år først kendes, når regnskabet for dette år er udarbejdet. I praksis løses problemet ved at indsætte en

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 544 -

Det er ikke et krav, at selve virksomheden er overtaget med succession. Det er således muligt at overtage en virksomhed uden succession, mens konto for opsparet overskud overtages med succession efter KSL § 33 C, stk. 5.

Læs på Jurabibliotek



Den nye ejers senere overdragelse af virksomheden

- Side 545 -

...sikkert, at det er en fordel for den nye ejer at overtage erhvervsvirksomheden med succession, hvis han eller hun i forvejen har underskud til fremførsel. Dette gælder, uanset om fortjenesten kan henføres til perioden før overtagelse med succession eller til egen ejerperiode. Denne bestemmelse vedrører specifikt senere afståelse og hindrer dermed ikke

Læs på Jurabibliotek



Oplysning til Skattestyrelsen om anvendelse af succession

- Side 546 -

...at udtrykket »selvangivelse« – som selvangivelsesblanketten – erstattes af udtrykket »oplysningsskema«, og at udtrykket »selvangivelsesfrist« erstattes af udtrykket »oplysningsfrist«. 106 106. Får parterne ikke foretaget denne meddelelse rettidigt, kan successionsreglerne stadig anvendes, jf. Skattestyrelsens praksisændring, se SKM 2011.250 SKAT.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Hvis Skattestyrelsen i forbindelse med beregningen af afgift eller skat af gaven foretager ændringer til værdiansættelserne, får den oprindelige ejer og den nye ejer mulighed for at fravælge successionsreglerne. De skal give Skattestyrelsen meddelelse herom inden 3 måneder efter modtagelsen af den nye værdiansættelse. 108 108. KSL § 33 C, stk. 8.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Det er alene muligheden for at fravælge succession, der er omfattet af KSL § 33 C, stk. 8. Hvorvidt parterne kan omgøre hele overdragelsen, regule-

Læs på Jurabibliotek



Indledende bemærkninger

- Side 548 -

dragelse med succession til børn, medarbejdere m.fl., hvor det i forhold til passiver kun er muligt at succedere i valutakursgevinster i fremmed valuta, jf. KSL § 33 C, stk. 1, 8. pkt. Se om passiver i afsnit 6.10.4. Derudover adskiller reglerne om succession til ægtefæller sig fra succession efter KSL § 33 C ved, at en ægtefælle også succederer i tab.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...tidligere ejer/ægtefællens skattemæssige stilling, kan omkostningerne i forbindelse med overdragelsen mellem ægtefællerne tillægges anskaffelsessummen, når den erhvervende ægtefælle senere sælger aktivet. Det gælder, uanset om overdragelsen er efter KSL § 26 A eller KSL § 26 B. Se Skatteministeriets domskommentar i TfS 1992.446 DEP til TfS 1992.155 Ø.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 549 -

Overdragelse til en ægtefælle kan være en mulighed for, at ægtefællen bagefter kan overdrage virksomheden med succession til en anden, som den oprindelige ejer ikke kunne overdrage til efter reglerne i KSL § 33 C. Se hertil note 60 i afsnit 6.4.3.

Læs på Jurabibliotek


Succession i aktiver, der indgår i den anden ægtefælles erhvervsvirksomhed mv.

...erhvervsmæssigt. Successionen vedrører som nævnt både fortjeneste og tab på sådanne aktiver. Der succederes i det oprindelige anskaffelsestidspunkt, i den oprindelige anskaffelsessum og i formålet med den oprindelige anskaffelse. De afskrivninger, som ægtefællen oprindeligt har foretaget, anses for foretaget af den ægtefælle, der overtager aktivet.

Læs på Jurabibliotek



Succession i andre aktiver og passiver

- Side 551 -

...henvises til afsnit 6.6. Med andre ord sker der succession ved enhver overdragelse mellem ægtefæller omfattet af KSL § 26 B uanset genstandens art, og uanset om overdragelsen medfører fortjeneste eller tab. Der er eksempelvis ikke nogen begrænsninger i succession i fast ejendom i modsætning til reglerne i KSL § 33 C, som gennemgået i afsnit 6.6.5.

Læs på Jurabibliotek



Hvem kan succedere?

- Side 556 -

...testamente. 130 130. Definitionen af nær medarbejder og tidligere ejer følger af KSL § 33 C, stk. 12 og 13. Dødsboet kan således i stedet sælge eller på anden måde afstå erhvervsvirksomheden til denne personkreds med succession, jf. DBSL § 27, stk. 3. Reglerne om succession til denne kreds af personer fra dødsboet findes i KSL § 33 C, stk. 12 og 13.

Læs på Jurabibliotek



I hvilket omfang kan der succederes i et aktiv?

- Side 558 -

...efter KSL § 33 C, hvorefter der ved en enkelt overdragelse skal ske fuld eller ingen succession i aktivet eller den del af aktivet, der overdrages ved en delvis overdragelse, se afsnit 6.6.1. Dette giver fleksibilitet til at udlodde på en sådan måde, at det ikke udløser beskatning ved delvis brug af succession og delvis brug af bundfradrag i boet mv.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 559 -

...medarbejder ikke er arving eller legatar. eller en tidligere ejer. 147 147. Som defineret i KSL § 33 C, stk. 13. Se afsnit 6.11.3, hvor en tidligere ejer ikke er arving eller legatar. Disse personer kan således succedere i hele værdien, selv om de skal indbetale midler til boet for at kunne udtage hele aktivet, fordi deres arvelod ikke dækker hele aktivet.

Læs på Jurabibliotek


Retsvirkninger af successionen

...en generel skattemæssig succession på linje med KSL § 26 B og i modsætning til succession i levende live efter KSL § 33 C (der alene vedrører af- og nedskrivninger og beskatning af fortjeneste og fradrag af tab ved salg). Se SKM 2005.361 LSR, note 89 i afsnit 6.6.5 og note 111 i afsnit 6.10.1. Der succederes i anskaffelsestidspunkt, anskaffelsespris

Læs på Jurabibliotek



Passivpost eller værdinedslag

- Side 561 -

...i DBSL § 36. DBSL § 39, stk. 2 er ikke omfattet af praksis om mulighed for valg af det nedslag, der er størst, som beskrevet i SKM 2008.876 LSR og i styresignalet omtalt i SKM 2011.406.SKAT, der henviser til KSL § 33 C og DBSL § 36, men ikke til DBSL § 39, stk. 2. Herefter kan der som nævnt alene beregnes en passivpost efter BAL § 13 A stk. 4 og 5.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...Landbrugsrådgivning Landscentret. BAL § 13 A blev dog ikke ændret. Det kan skyldes, at der ikke er nogen gave-/boafgift at modregne passivposten i, hvorfor personkredsen alene ville opnå kompensation, hvis passivposten blev modregnet i overdragelsessummen. Denne personkreds kan således alene få kompensation i form af et værdinedslag, se afsnit 6.12.

Læs på Jurabibliotek



Værdinedslag ved succession

- Side 564 -

...succedere i selve virksomheden, som var tilfældet i LSR 2019.16-0707564. Det skyldes, at overtagelsen af konto for opsparet overskud/konjunkturudligningskontoen reguleres i KSL § 33 C, stk. 5 og 6, der er omfattet af praksis om mulighed for valg af det største nedslag, som beskrevet i SKM 2008.876 LSR og i styresignalet optrykt i SKM 2011.406 SKAT.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 565 -

...aktiver bliver fastsat til handelsværdien, men reduceret med den latente skat, der vedrører aktiverne. Med hvilket beløb eller hvilken kurs skatten skal indregnes, vil ifølge Skatteministeriets svar afhænge af forhandlingen mellem de to parter. 168 168. Lovforslag nr. L 194, 2001-02, bilag 25, svar til spørgsmål 4, til lov nr. 394 af 6. juni 2002.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 566 -

...foretages ved anvendelse af en efter-skat rente, idet klageren derved vil blive stillet som ved overdragelse uden succession, hvorimod klageren vil blive ringere stillet ved successionen, hvis en før-skat rente anvendes. Der er i den forbindelse bl.a. henset til repræsentantens illustration heraf samt ministersvar, jf. bilag 25 til L 194 fra 2001/2002, 2.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 567 -

...ejendommen i modsætning til den aktuelle gældsforpligtelse på den udskudte skat. Landsskatteretten fastslog, at henset til klagerens alder på 29 år kunne der opereres med en ejertid på 30 år, og lagde vægt på, at realkreditlånet var forrentet med 0,89 %, hvorefter en rente på 1 % blev anset som værende renten på finansieringstidspunktet, når der blev

Læs på Jurabibliotek



Gave når virksomhedsordningen anvendes

- Side 579 -

...virksomhedsordningen. 207 207. Se også SKM 2016.198 SR, hvor det blev bekræftet, at overdragelse ved gave var en hævning i virksomhedsordningen, mens passivposten ikke var en hævning. Købers indrømmelse af beboelsesret til sælger og dennes ægtefælle samt sælgers betaling af omkostningerne i forbindelse med købers hjemtagelse af nye realkreditlån var også hævninger.

Læs på Jurabibliotek



Henstand med betaling af gaveafgiften og bo- og tillægsboafgift

- Side 583 -

...virksomheden være omfattet af kildeskattelovens § 33 C, stk. 1. Det indebærer, at der skal være tale om overdragelse af en selvstændig erhvervsvirksomhed eller en andel heraf. Udlejning af anden fast ejendom end fast ejendom, som efter ejendomsvurderingsloven anses for landbrugs- eller skovejendom, anses i denne forbindelse ikke for erhvervsvirksomhed.

Læs på Jurabibliotek


Generelt om passivposten

...Derfor bør der altid enten gives et værdinedslag eller ydes en gave minimum svarende til den beregnede passivpost, da en gave svarende til passivposten kan gives afgiftsfrit. Om et værdinedslag eller beregning af passivposten giver det største nedslag, må vurderes konkret. skal der beregnes en passivpost, som begrænser det beløb, som gavemodtageren ved

Læs på Jurabibliotek