- Side 825 -
i Danmark, jf. KSL § 7, stk. 1, 1. pkt. Der stilles i praksis ikke betingelser om yderligere subjektiv tilknytning her til landet, jf. SKM2015.28.SR. Det subjektive element har således betydning ved fraflytning men ikke ved tilflytning, jf. kritisk Anders Nørgaard Laursen, RR 2021 SM 1.
(...)
...med arbejde her i landet, dels hans langt stærkere økonomiske og familiemæssige tilknytning til Sverige. Skatterådet fulgte dog SKATs indstilling og anså ikke opholdene i Danmark for at have det fornødne præg af »ferie eller lignende« som anført i KSL § 7, stk. 1. Skatterådet har dermed ikke tillagt skatteyderens subjektive hensigt nogen betydning.
- Side 832 -
...grund af ferie eller lignende«. Opholdsbetingelsen i KSL § 7, stk. 1, gør det væsentligt at sondre mellem retsstillingen for henholdsvis fraflyttere og tilflyttere, idet tilflyttere igennem mange år kan eje boliger i Danmark uden at blive ubegrænset skattepligtige her til landet, hvis de ikke også tager ophold i Danmark i KSL § 7, stk. 1’s forstand.
(...)
...udtalelse i Skd. Medd. 1972 s. 139 nr. 104 Skd. Det bemærkes, at det ikke er 3 måneder eller 180 dage inden for et indkomstår, men 3 måneder eller 180 dage inden for en til enhver tid værende 12-månedersperiode. I TfS 1990, 465 H fandt Højesteret, at et ophold i Danmark i ca. 1 år ikke kunne anses som et midlertidigt ophold i KSL § 7, stk. 1’s forstand.
(...)
...opholdet tidsmæssigt kan betragtes som »kortvarigt«, idet opholdet ikke har karakter af »ferie eller lignende«. Fastlæggelsen af begrebet ferie eller lignende er dermed helt central for KSL § 7, stk. 1. Det er derfor ikke overraskende, at fortolkningen heraf gennem tiden har givet anledning til en omfattende praksis. Det er skattemyndighederne, der har
(...)
- Side 834 -
Vurderingen af, om en person har taget ophold her i landet, jf. KSL § 7, stk. 1, sker efter følgende fremgangsmåde:
(...)
...hver uge fra mandag til fredag boede han dels i familiens sommerhus, dels hos familie og dels på selskabets kontor. Det blev i afgørelsen fremhævet, at benyttelsen af et sommerhus i Danmark ikke havde haft feriepræg, hvorfor Ligningsrådet fandt, at fuld skattepligt til Danmark var indtrådt ved benyttelsen af sommerhuset i Danmark, jf. KSL § 7, stk. 1.
(...)
- Side 835 -
...basis, og at aktiviteterne ville være af begrænset omfang og af uregelmæssig karakter. Skatteyderen havde ingen påviselig økonomisk interesse i de pågældende aktiviteter, hvorfor deltagelse i de pågældende aktiviteter ikke blev kan anset for at udgøre erhvervsmæssig beskæftigelse i relation til KSL § 7, stk. 1. Se Anders Nørgaard Laursen i RR 2017 SM 8.
(...)
- Side 836 -
...skattepligt i Danmark i 4 situationer i forbindelse med arbejde udført i Danmark. Af Skatterådets svar fremgår, at en jævnligt tilbagevendende aktivitet med besvarelse af telefonopkald og mails under ophold i Danmark vil kunne være tilstrækkelig til, at der ikke er tale om kortvarige ophold på grund af ferie eller lignende, jf. KSL § 7, stk. 1, 2. pkt.
(...)
- Side 838 -
...ville indtræde, hvis spørger købte en lejlighed i Danmark og udelukkende opholdt sig i Danmark i forbindelse med ferie og landsholdssamlinger på dansk grund. Spørgers aktiviteter i forbindelse med landsholdet vurderedes at være inden for rammerne for enkeltstående arbejde. Afgørelserne er kommenteret af Anders Nørgaard Laursen i R&R 2021, SM 1.
(...)
...stk. 1, selv om han deltog i et bestyrelsesmøde, et strategimøde eller et ledelsesmøde her i landet. Skatteyderen deltog ikke i møderne som bestyrelsesmedlem, men som Chief Operation Officer med ansvar for aktiviteterne i Kina. Landsskatteretten lagde vægt på, at der var tale om deltagelse i et enkeltstående møde af én dags varighed inden for en 12-
(...)
- Side 839 -
...ikke har karakter af ferie eller lignende. Efter administrativ praksis fortolkes begrebet »ferie eller lignende« som modsætningen til varetagelse af et indtægtsgivende erhverv. I SKM2019.499.LSR er det bekræftet, at der ved vurderingen af opholdets karakter ikke kan lægges vægt på, om skatteyderen er skattemæssigt hjemmehørende i noget andet land.
(...)
...karakteriseres som ferie eller lignende, uanset at han ikke arbejdede under opholdet i Danmark. Landsskatteretten fandt, at idet skatteyderen ikke arbejdede under opholdet, og idet hans ophold alene var kortvarigt, havde han ikke taget ophold i Danmark. Landsskatteretten udtalte, at det ikke kunne tillægges nogen betydning, at personen ikke havde dokumen-
(...)
- Side 840 -
Selv om dette forhold er uden betydning for vurderingen af opholdsbetingelsen i KSL § 7, stk. 1, vil en evt. skattepligt (eller mangel på samme) til et andet land naturligvis kunne indgå i den bevismæssige vurdering af, om skatteyderen har taget ophold i Danmark eller ej. Se SKM2017.121.BR og SKM2020.509.LSR.
(...)
Det er som nævnt indledningsvis kun relevant at overveje, om fuld skattepligt er indtrådt, jf. KSL § 7, stk. 1, hvis skatteyderen har rådighed over en helårsbolig, herunder sommerboliger som anses for sådan i skattemæssig henseende. Hvorvidt dette er tilfældet, vil i mange tilfælde afhænge af en rent bevismæssig vurdering.
(...)
- Side 843 -
...karakter og bliver nu anset for at være en helårsbolig i skatteretlig henseende. Dermed bliver KSL § 7, stk. 1, afgørende for, om skatteyderen har en helårsbolig til rådighed her i landet, samtidig med at KSL § 7, stk. 1, kun finder anvendelse, hvis skatteyderen har en helårsbolig til rådighed, jf. KSL § 1, stk. 1, nr. 1. Se Malene Kerzel i TfS 2017, 408.
- Side 846 -
...tager ophold her i landet, jf. KSL § 7, stk. 1. Se afsnit 3.2.2. Tidligere blev i praksis udenlandske studerendes studieboliger såsom kollegieværelser, tidsbegrænset fremlejede lejligheder, værelser, bofællesskaber anset for at udgøre en bopæl. Herefter fandt KSL § 8, stk. 2, ikke anvendelse. Denne praksis er imidlertid opgivet med SKM2015.685.SR.
- Side 852 -
...opholdstilladelse efter udlændingeloven, jf. KSL §§ 7, stk. 2, og 8, stk. 3. Asylansøgere, der har indtægter ved lønnet arbejde, kan ikke opnå personfradrag, jf. PSL § 10, stk. 5, sidste pkt. Grænsegængerreglerne i KSL § 5 A, jf. netop ovenfor, finder ikke anvendelse på personer, der søger om opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7, jf. KSL § 5 A, stk. 5.