Bøger, som nævner Købeloven § 47

Køberens undersøgelsespligt

- Side 150 -

Reglen om »caveat emptor« er alene lovreguleret for køb, der er omfattet af købeloven, jf. købelovens § 47, og som ikke er forbrugerkøb, jf. købelovens § 77 b, jf. § 1, stk. 2, og § 1 a, stk. 3. Reglen er deklaratorisk, jf. § 1.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...er afskåret fra at udøve mangelsbeføjelser, når køberen har undersøgt genstanden før købet, når køberen har undladt at følge sælgerens opfordring til at undersøge genstanden før købet, eller når køberen har haft lejlighed til at undersøge en prøve, hvis køberen ved en sædvanlig undersøgelse burde have erkendt fejlen, og sælgeren ikke var i ond tro.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 151 -

...omstændigheder.3030. Jf. også Anders Vinding Kruse, Ejendomskøb, s. 175, og Hans Henrik Edlund, Handel med fast ejendom, s. 167. Derfor er der grund til at belyse nogle karakteristika ved handler med fast ejendom, der kan indgå i bedømmelse af reglen. Heraf følger endvidere, at bedømmelsen af det særegne tilfælde muligt skal ske ud fra særegne hensyn.

Læs på Jurabibliotek



En almindelig undersøgelsespligt

- Side 152 -

...at købe« – hvilket ikke uddybes. Edlund anfører, s. 166 nederst, at der ikke er en pligt for køberen, men anfører, øverst s. 167, at en køber, der ikke besigtiger ejendommen, ikke efterfølgende kan påberåbe sig synbare forhold – og der mangler således en forklaring på, hvad forfatteren mener med en »pligt«. Ingen af synspunkterne er nærmere belyst.

Læs på Jurabibliotek



Åbenbare afvigelser fra det normale

- Side 154 -

...emptor-reglen svarer til købelovens § 47 – er uenig i, at køb af fast ejendom skal vurderes efter købelovens § 47 i alle tilfælde. Således mener forfatteren, at »den »opfordring« til køberen … i reglen [ligger] i selve situationen«, og at sælgeren ikke har oplysningspligt om forhold, køberen selv kunne have konstateret, hvis denne havde undersøgt ejendommen.

Læs på Jurabibliotek



Kendskab til defekt skaber pligt

- Side 158 -

...almindelighed en almindelig undersøgelsespligt (til forskel fra købelovens § 47), og særlige behov hos køberen, åbenbare forhold ved ejendommen og sælgerens oplysninger eller forbehold kan give køberen en særlig undersøgelsespligt. Hvor der er særlige grunde, f.eks. en fjerntliggende investeringsejendom, er der formentlig ikke en undersøgelsespligt.

Læs på Jurabibliotek



Generelle opfordringer

- Side 173 -

...diskuteres. Sælger kan ikke undgå mangelsansvar, selv om han har opfordret køber til generelt at undersøge hele ejendommen grundigt inden aftaleindgåelsen. Ej heller en pointering af, at køber skal undersøge alle væsentlige dele af ejendommen (grund, afgrøder, fundamenter, murværk, vinduer, tag, installationer mv.), vil være tilstrækkelig i så henseende«.

Læs på Jurabibliotek



Konkrete opfordringer

- Side 176 -

Hans Henrik Edlund, Handel med fast ejendom, s. 169, anfører, at modsat generelle opfordringer, vil »en opfordring fra en sælger, der ikke selv har det fornødne kendskab, til at undersøge, hvorfra f.eks. sætningsrevner eller fugtskjolde stammer, givetvis have den i købelovens § 47 beskrevne effekt«.

Læs på Jurabibliotek