Bøger, som nævner Købeloven § 47

Overdragelsens genstand – enheds- eller flerhedsbetragtning

- Side 306 -

...købelovens bestemmelser.1313. Et af de få eksempler herpå findes i UfR 1959.473 H om overdragelse af en slagterforretning, hvor retten henviser til købelovens § 42. Tilsvarende henvises der i UfR 1978.48 H og i UfR 1980.704 H til købelovens §§ 42 og 47. Af ældre afgørelser henvises til UfR 1927.245 H, UfR 1931.974 H, UfR 1939.511 H og UfR 1949.360.

Læs på Jurabibliotek



Erstatning

- Side 320 -

...karakteren af de fejl, der begrundede den tilkendte erstatning, er det dog tvivlsomt, om en due diligence-undersøgelse ville have bibragt køberen en viden eller »burde viden« om de senere konstaterede fejl, som i henhold til købelovens § 47, ville kunne være blevet brugt til at afskære køberne fra at gøre erstatningskrav gældende.3131. Jf. afsnit 11.3.

Læs på Jurabibliotek



Købelovens regler om undersøgelsespligt mv.

- Side 321 -

Af købelovens § 47, følger, at såfremt køber har undersøgt det købte inden købsaftalens indgåelse, eller hvis køber uden skellig grund har undladt at efterkomme sælgers opfordring til at foretage en undersøgelse af det købte,

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 322 -

...og Poul Erik Grüning i Revision & Regnskabsvæsen 1996, nr. 12, s. 9 ff. Ræsonnementet bag synspunktet synes at være, at når køber har foretaget undersøgelse af det købte, er risikoen for, at sælgeren ved en senere sag om mangler i medfør af købelovens § 47, får medhold i, at de påberåbte mangler burde have været opdaget af køber, noget større.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...købelovens § 47, men snarere at vurdere, om der har udviklet sig en standard for, om køber skal foretage en sådan undersøgelse, og i givet fald, hvilke forhold en købers due diligence-undersøgelse bør omfatte, samt for, hvor grænsen for de forhold, som køber burde have opdaget, går, da ingen nok så omhyggelig due diligence-undersøgelse vil kunne af-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 325 -

Som nævnt ovenfor foretages købers due diligence-undersøgelse næsten altid på et andet tidspunkt end selve »leveringstidspunktet« – som regel før. En direkte og rigoristisk anvendelse af købelovens §§ 44, 47, 51 og 52, om undersøgelsespligt ved leveringen eller straks derefter, på virksomhedsoverdragelser vil derfor være vanskelig.

Læs på Jurabibliotek


Faktisk undersøgelsespligt

Købelovens § 47, pålægger ikke efter sin ordlyd køber en undersøgelsespligt forud for aftalens indgåelse. Bestemmelsen omhandler efter sin ordlyd alene den situation, at køber rent faktisk har gennemført en undersøgelse eller uden »skellig grund« har undladt at efterkomme sælgerens opfordring til at gennemføre en undersøgelse.

Læs på Jurabibliotek