- Side 61 -
...Tillæg A, p. 3663 v.sp. Sml. art. 101, stk. 3 TEUF. Formålet med reglerne om fusionskontrol i Krl. §§ 12-12 g er også bl.a. at sikre, at »de fordele for de fusionerende virksomheder, der f.eks. ligger i en større styrke på eksportmarkederne, ikke betales af de danske forbrugere eller mindre konkurrenter«.4848. FT 1999-2000, Tillæg A, p. 6814 h.sp.
- Side 110 -
...have til formål eller følge også at samordne de – fortsat eksisterende – stiftende virksomheders konkurrenceadfærd i øvrigt, og hvor sådanne »samordningsaspekter« går ud over, hvad der er nødvendigt for selve joint venture-samarbejdet, vil disse aspekter skulle vurderes efter Krl. § 6. Se nærmere nedenfor pkt. 9.2 og pkt. 9.5.4 om Krl. § 12 c, stk. 3.
(...)
Er der alene tale om etablering af et såkaldt ikke-selvstændigt joint venture, der blot er at betragte som et »hjælpeorgan« for de stiftende virksomheder, foreligger der ikke nogen fusion efter Krl. § 12 a, stk. 2, og forholdene omkring
- Side 259 -
Den grundlæggende definition af en fusion findes i Krl. § 12 a, stk. 1. Ordlyden svarer til fusionsforordningens art. 3, stk. 1, og skal fortolkes i overensstemmelse hermed. Kommissionens jurisdiktionsmeddelelse yder også bidrag til fortolkningen af Krl. § 12 a, stk. 1.
(...)
- Side 260 -
...taler man om egentlige fusioner. Krl. § 12 a, stk. 1, nr. 1, omfatter imidlertid også – og i praksis ikke mindst – de såkaldte uegentlige fusioner, hvor et eller flere selskaber fusioneres ind i et andet, dvs. opløses ved overdragelse af aktiver og gæld som helhed til den overtagende virksomhed, som fortsætter med at bestå (sml. selskabslovens § 236).
(...)
...krydsejerskab mellem selvstændige virksomheder være et element, som kan indgå med vægt ved afgørelsen af, om der (de facto) er tale om en fælles økonomisk enhed – med deraf følgende manglende incitament for virksomhederne (de juridiske personer) til at konkurrere indbyrdes. Se Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens udgivelse »Krydsejerskab i Danmark« fra 2020.
(...)
...i lovens forstand, når en virksomhed (eller flere i fællesskab) erhverver den direkte eller indirekte kontrol over en anden virksomhed. »Kontrol« over en virksomhed opnås ifølge Krl. § 12 a, stk. 3, gennem rettigheder, aftaler eller på andre måder, som enkeltvis eller tilsammen giver mulighed for at få afgørende indflydelse på virksomhedens drift.
(...)
- Side 261 -
...af sin egen hidtidige ledelse (»management buy out«), vil denne erhvervelse af kontrol med den eksisterende virksomhed ikke i sig selv udgøre en fusion, men sagen kan stille sig anderledes, hvis en eller flere af de nye ejere allerede kontrollerer en anden virksomhed, eller de inddrager en ekstern investeringspartner, som udøver økonomisk aktivitet.
(...)
...varetage alle en selvstændig erhvervsvirksomheds funktioner og således er »selvstændigt fungerende«, udgør en fusion efter § 12 a, stk. 1, nr. 2. Bestemmelsen svarer til art. 3, stk. 4, i fusionsforordningen, og Kommissionens jurisdiktionsmeddelelse (særligt pkt. 91-109) vil sammen med EU-retspraksis være vejledende for fortolkningen af bestemmelsen.
(...)
- Side 262 -
...betingelse, at det pågældende joint venture er undergivet to eller flere virksomheders fælles kontrol.308308. Om begrebet »kontrol« henvises til Krl. § 12 a, stk. 3. Kontrol kan erhverves af en enkelt virksomhed i form af enekontrol eller af flere i fællesskab, dvs. i form af fælleskontrol, hvilket sidste er det relevante i relation til joint ventures.
(...)
- Side 264 -
Krl. § 12 a, stk. 4, opregner tre særlige tilfælde, hvor der ikke foreligger en fusion i konkurrencelovens forstand, nemlig
(...)
Fristen på et år i Krl. § 12 a, stk. 4, nr. 1, kan efter anmodning forlænges af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, hvis det kan godtgøres, at der ikke er rimelig mulighed for afhændelse inden for denne frist, jf. Krl. § 12 a, stk. 5.
- Side 267 -
Ved sammensmeltning af hidtil uafhængige virksomheder til én ny virksomhed (jf. Krl. § 12 a, stk. 1, nr. 1) vil de deltagende virksomheder være de virksomheder, der sammenlægges. Det er således disse virksomheders samlede koncernomsætning, der skal lægges til grund for vurderingen efter Krl. § 12, stk. 1.
(...)
...betragtes som »deltagende«, når omsætningen skal beregnes. I tilfælde af, at der kun erhverves enekontrol over en del af en anden virksomhed, medregnes kun omsætningen fra den del, der overtages, jf. Krl. § 12, stk. 2 – medmindre der er tale om en etapevis erhvervelse (inden for to år) mellem de samme personer eller virksomheder, jf. Krl. § 12, stk. 3.
(...)
Hvis en privatperson, der selv udøver økonomiske aktiviteter som nævnt i Krl. § 12 a, stk. 1, nr. 2, erhverver kontrol på en måde, som er omfattet af fusionsbegrebet, er de delta-
- Side 279 -
Krl. § 12 c, stk. 3 og 4, giver særlige regler for vurderingen af et joint venture, som udgør en fusion efter Krl. § 12 a, stk. 2.