- Side 233 -
...2, nr. 5, domme i retssager, hvor styrelsen, rådet eller ankenævnet er part, jf. § 13, stk. 2, nr. 6, samt endelig domme, som styrelsen har fået i medfør af konkurrencelovens § 20, stk. 4, eller som styrelsen har rekvireret fra domstolene og som vedrører anvendelse af Konkurrenceloven eller TEUF’s regler, jf. konkurrencelovens § 13, stk. 2, nr. 7.
- Side 234 -
...modsætningsvist, at valgfriheden alene gælder materielle forhold. Er der tale om et formelt spørgsmål, skal sagen stadig påklages til Konkurrenceankenævnet, inden man kan gå til domstolene. I formelle forhold gælder det således stadig, at den administrative rekurs skal være udtømt, inden man kan gå til domstolene, jf. også nedenfor under 3 om domstolsprøvelse.
(...)
- Side 236 -
...496/2021, §§ 5-12. Se også Pinborg og Straton-Andersen: Konkurrenceloven med kommentarer, p. 1403, der anfører, at der trods udgangspunktet om fuldstændig prøvelse i vidt omfang er tale om en legalitetsprøvelse, idet Konkurrenceankenævnet udviser tilbageholdenhed med at efterprøve og særligt tilsidesætte Konkurrencerådets og Konkurrencestyrelsens skøn.
...kan indbringes for domstolene, førend den administrative rekurs er udtømt. Sagerne kan indbringes for Sø- og Handelsretten i første instans, jf. retsplejelovens § 225, stk. 1, nr. 5, med ankeadgang til Højesteret eller landsret efter de almindelige processuelle regler i retsplejelovens § 368. De gælder også, såfremt der i en sag er tale om anvendelse
(...)
- Side 237 -
af de EU-retlige konkurrenceregler, jf. retsplejelovens § 225, stk. 2, nr. 1. Indbringes sagen ikke for domstolene inden for fristen er afgørelsen endelig, jf. konkurrencelovens § 20, stk. 3, 2. pkt.
(...)
...Forbrugerstyrelsen har taget stilling til et spørgsmål, som imidlertid ikke er blevet behandlet af Konkurrenceankenævnet, selvom sagen har været indbragt for ankenævnet, så kan domstolene godt tage stilling til sådanne spørgsmål, jf. hertil U 2020.524 H (vejmarkeringssagen), se også Pinborg og Straton-Andersen: Konkurrenceloven med kommentarer, p. 1425f.
(...)
- Side 238 -
...sagsøgte. Det vil altså sige, at Konkurrencerådet anerkender at kunne sagsøges selv i de tilfælde, hvor Konkurrenceankenævnet har ændret rådets afgørelse, og rådet derfor skal forsvare en afgørelse, som man er uenig i. Konkurrencerådet har ikke efter formuleringen af konkurrencelovens § 20 kompetence til at indbringe ankenævnets afgørelse for domstolene.
(...)
- Side 239 -
...afgørelse foreligger, mens de materielle afgørelser kan indbringes direkte, jf. nærmere formuleringen af konkurrencelovens § 20, stk. 1 og 3. Man kan imidlertid også vælge helt at springe den administrative behandling over og gå direkte til domstolene med konkurrencesager. Det kan navnlig være relevant ved erstatningssager, jf. nærmere nedenfor 3.c.