Bøger, som nævner Konkurrenceloven § 23

Bemærk, at § 23 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 23, om det har en betydning.

- Side 987 -

...overtrædelse.5 Lukning med identifikation af konkurrenceovertrædelse og påbud, jf. konkurrencelovens § 16, om at indstille eller iværksætte bestemte tiltag.6 Lukning med pålægning af straf, jf. konkurrencelovens § 23, herunder strafreduktion, jf. § 23 d, hvilket kan træde i stedet for påbud efter konkurrencelovens § 16 eller ligge i forlængelse heraf.

Læs på Jurabibliotek



Lukning med pålægning af straf

- Side 1006 -

Overtrædelser af konkurrencelovens §§ 6 og 11 kan straffes med bøde, jf. konkurrencelovens § 23, stk. 1, mens uge og dagbøder kan anvendes over for manglende opfyldning af tidligere påbud og tilsagn, jf. konkurrencelovens § 22.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...infringement, blive del af overtrædelsen. Også selvom de ikke er aktive inden for samme marked. og fysiske personer, der medvirker. Det sidste, jf. konkurrencelovens § 23, stk. 4. Udgangspunktet er dog, at virksomhedsansvaret og fysiske personer kun bør inddrages, hvis de har et ledelsesmæssigt ansvar for overtrædelse og i øvrigt opfylder betingelserne.

Læs på Jurabibliotek



Fængsel til fysiske personer

- Side 1007 -

...bøde, er i konkurrencelovens § 23, stk. 4, 2. led, defineret som aftale mellem virksomheder i samme omsætningsled, dvs. konkurrenter, om i) koordinering af priser, ii) begrænsning af produktion og salg, iii) opdeling af markeder og kunder eller iv) koordinering af bud. Forældelse sker efter de almindelige strafferetlige regler, jf. nedenfor afsnit 6.6.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...pris mhp. ikke at vinde opgaven. Angiveligt fordi man ikke havde kapacitet til at løfte opgaven, men i øvrigt ønskede at fremstå interesseret. Landsretten udmålte bøder til medarbejderne på 75.000 og 50.000 kr., og lagde bl.a. vægt på, at et af forholdene var enkeltstående og værdien begrænset, hvorfor overtrædelsen kun kunne betegnes som mindre al-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1008 -

...ejendomsmæglere nægtet at samarbejde med en internetbaseret ejendomsportal (Boliga.dk), der konkurrerede med deres egen ejendomsportal. Sagen vedrørte adfærd før 2013, men anklagemyndigheden valgte at betegne denne som et kartel, hvilket byretten afviste. Byretten gav ikke nogen begrundelse, men forsvarene henviste bl.a. til, at der ikke forelå en produktions-

Læs på Jurabibliotek



Bøder til juridiske og fysiske personer

- Side 1009 -

...normalt begrænses til juridiske personer, når der er tale om speciallovsovertrædelser.8383. Jf. Højesterets dom af 30. august 2010 i sag 320/2009 – Rigsadvokaten mod Danske Busvognmænd er selskabsansvaret det primære. Tiltale mod fysiske personer kan dog være relevant, når en overordnet ansat, fx direktøren, har handlet forsætligt eller groft uagtsomt.

Læs på Jurabibliotek



Straf for manglende opfyldelse af påbud eller tilsagn

- Side 1016 -

Normalt vil grundlaget for tvangsbøder bortfalde, når et påbud eller tilsagn er opfyldt. Ikke betalte tvangsbøder kan herefter, jf. konkurrencelovens § 23, stk. 3, konverteres til en bøde.

Læs på Jurabibliotek


Tilregnelseskravet og bevisbedømmelsen

Det følger af konkurrencelovens § 23, stk. 1-6, at der kan pålægges straf for overtrædelser af lovens bestemmelser, idet der dog sondres mellem forskellige grupper og grader af nødvendig tilregnelse:116116. Se i øvrigt 2020/1 LSV 116 om ændring af konkurrenceloven, pp. 151-164.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...medvirken til en overtrædelse af konkurrencelovens §§ 6 og 11 og Artikel 101 og 102. Fysiske personer kan, jf. § 23, stk. 6, også straffes for selvstændigt at have givet urigtige oplysninger som svar på spørgsmål eller under et interview, jf. §§ 17 og 17 a, eller en sektorundersøgelse, jf. § 15 d, forudsat at det er forsætligt eller groft uagtsomt.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1017 -

...kan pålægges bøde fra det tidspunkt, der er sket anmeldelse, jf. konkurrencelovens § 8, stk. 2 eller 4, med henblik på fritagelse, jf. 8, stk. 2, frem til det tidspunkt, hvor dette enten indrømmes, evt. med vilkår, eller anmeldelsen afvises, jf. § 8, stk. 5.117117. Fritagelse, jf. konkurrencelovens § 8, er nærmere behandlet i kapitel VII, afsnit 4.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...samarbejdet et konkurrencebegrænsende formål, hvilket Højesteret tiltrådte. I den efterfølgende straffesag antog byretten, at der forelå et kartel omfattet af konkurrencelovens § 23, stk. 4, men afviste fængselsstraf i den konkrete sag, da byretten ikke mente, at der forelå fortsæt. Bl.a. havde parterne indhentet rådgivning fra en konkurrenceretsadvokat,

Læs på Jurabibliotek



Straflempelse og bødevedtagelse

- Side 1020 -

...i konkurrencelovens § 5 b, stk. 5, dvs. horisontale aftaler, og ikke konkurrencelovens § 23, stk. 4. De sidste vil dog også være omfattet af de første. hvorfor der ikke kan opnås bødelempelse til a) vertikale overtrædelser af konkurrencelovens § 6 og Artikel 101 eller b) misbrug af dominerende stillinger efter konkurrencelovens § 11 og Artikel 102.

Læs på Jurabibliotek



5 eller 10 års forældelse for karteller

- Side 1026 -

...konkurrencelovens § 23, stk. 6, suppleres af straffelovens § 93, stk. 1, nr. 2, der statuerer 5 års forældelse for forbrydelse, der hjemler fængselsstraf op til 4 år. Straffelovens § 299 c, der kan anvendes i særlig grove tilfælde, rummer dog hjemmel til fængsel i op til 6 år. Jf. straffelovens § 93, stk. 1, nr. 3, gælder der 10 års forældelse her.

Læs på Jurabibliotek