- Side 73 -
...aftalefastlæggelse af løn- og arbejdsvilkår ud fra konkurrencelovens forbud mod »aftaler, der direkte eller indirekte har til formål eller til følge at begrænse konkurrencen« (§ 6, stk. 1). På tilsvarende måde er det ikke muligt at anfægte en kollektiv arbejdskonflikt ud fra konkurrencelovens forbud mod »at misbruge en dominerende stilling« (§ 11, stk. 1).
(...)
- Side 74 -
...samme betragtninger, som ligger bag konkurrencelovens § 3. Det er dog muligt, at de EU-retlige grænser vil være lidt mere flydende end i den danske lovgivning.1919. Se nærmere herom Ruth Nielsen, Kollektive overenskomster og konkurrenceretten, U2001.B27-32, og Niklas Bruun & Jari Hellsten (eds), Collective Agreement and Competition in the EU, 2001.
(...)
- Side 75 -
...juridiske discipliner. De mødes retligt set kun i det skæringspunkt, der består i at afgrænse den nærmere rækkevidde af »løn- og arbejdsforhold« i konkurrencelovens § 3.2020. Se generelt om konkurrencemyndighedernes praksis om konkurrencelovens § 3 Christian Bergqvist, Løn- og arbejdsforhold i konkurrenceretten – Hvor står vi nu?, Juristen 2021, s. 48-56.
...række, at det kun er forhold mellem arbejdsgivere og lønmodtagere, der falder uden for de konkurrenceretlige regler. Selvstændigt arbejdende er derimod omfattet af konkurrencelovens regler. Lønmodtagerbegrebet er derfor centralt, da det kan gøre forskellen på, om det er lovligt eller ulovligt at regulere arbejdsforholdene ved en kollektiv overenskomst.