- Side 188 -
...markedsafgrænsningen. I øvrigt henvises til EU-praksis og Kommissionens vejledning om afgrænsning af det relevante marked som vejledende for markedsafgrænsningen i dansk ret, jf. om denne EU-praksis ovenfor i kapitel III.B.4. Det er da også i praksis de retningslinjer, som følges i forbindelse med den praktiske markedsafgrænsning i de danske konkurrencesager.
(...)
- Side 189 -
...hvilket hentyder til den argumentation, der findes i forarbejderne for, at man også skal inddrage den potentielle konkurrence i særlige tilfælde. Bestemmelsen i konkurrencelovens § 5 a blev sat ind ved lovrevisionen i 2000 (i forbindelse med udvalgsarbejdet; forslag til § 5 a ses i 2. udkast til Erhvervsudvalgets betænkning, lovforslag nr. L 242/2000).
(...)
...om, hvad der vil ske i fremtiden, således at forskellen mellem de to ligger i tidshorisonten. En undersøgelse af udbudssubstitutionen indebærer en undersøgelse af virksomhedernes reaktion på kort sigt (normalt 1 år), mens inddragelsen af den potentielle konkurrence beskæftiger sig med, hvorledes andre virksomheders reaktion vil være på langt sigt.
(...)
...relevante marked i dansk ret. Lovteksten må skulle forstås således, at den potentielle konkurrence først undersøges, når en virksomheds stilling på det relevante marked er blevet dokumenteret, dvs. efter at det relevante marked er afgrænset, og da alene i de situationer, hvor de involverede virksomheders stilling giver anledning til tvivl om, hvorvidt
(...)
- Side 190 -
...problematik nedenfor i kapitel V.C.3. Med konkurrencelovens § 5 a skete der, som også forudsat i forarbejderne til bestemmelsen, en realitetsændring i disse markedsafgrænsninger, og der er i praksis nu, bl.a. af denne grund men også pga. den senere indførte gruppefritagelse for vertikale aftaler, stort set ikke længere sager i dansk ret om leveringspålæg.
- Side 207 -
...hvortil der henvises. Markedsafgrænsningen følger de fra EU-retten kendte principper, dvs. afgrænsning af et relevant produktmarked og et relevant geografisk marked ved anvendelse af de principper, som nævnes i Kommissionens vejledning om afgrænsning af det relevante marked. I dansk ret er markedsafgrænsningen dog også normeret i konkurrencelovens § 5 a.