- Side 0 -
...forbuddet i konkurrencelovens § 6 mod konkurrencebegrænsende aftaler. En fusion har på den anden side langt mere vidtgående virkninger for konkurrencen end en aftale, idet en fusion endeligt sammenlægger de hidtidigt konkurrerende virksomheders aktiviteter på en måde, så det sædvanligvis ikke vil være muligt efterfølgende at adskille disse aktiviteter.
...konkurrencelovens regler om fusionskontrol vil også omfatte samtlige aftaler, som er accessoriske til aftalen om fusion. Andre aftaler indgået mellem de fusionerende virksomheder vil derimod være omfattet af forbuddene i konkurrencelovens §§ 6 og 11. Hvorvidt en aftale i forbindelse med en konkret fusion er accessorisk eller ej, analyseres i kapitel 8.
Særlig i relation til oprettelsen af joint ventures har der været diskussion om, hvorvidt konkurrencelovens § 6 kunne anvendes på oprettelsen af et joint venture. Konkurrenceankenævnet fastslog i en kendelse af 25. april 2001, at:
(...)
...aftaler om fusion, men også aftaler om etablering af en fælles – separat – virksomhed i et selvstændigt selskab falder helt uden for forbudet i konkurrencelovens § 6 – uanset en sådan aftales eventuelle konkurrencebegrænsende formål eller følge«.5050. Konkurrenceankenævnets kendelse af 25. april 2001, Viborg Asfaltfabrik I/S m.fl. mod Konkurrencerådet.
(...)
...blev ved en ændring af konkurrenceloven i 2002 præciseret, at selv om selve etableringen af et selvstændigt fungerende joint venture omfattet af konkurrencelovens § 12 a, stk. 2, ikke kan vurderes i henhold til lovens § 6, så kan sådanne samordningsaspekter vurderes efter § 6.5151. Se nu konkurrencelovens § 6, stk. 2, nr. 6, og § 12 c, stk. 3 og 4.
...for, at erhvervelse af en minoritetsaktiepost kan være omfattet af forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler.5555. EU-Domstolens dom af 17. november 1987 i de forenede sager 142 og 156/84, British American Tobacco Company Ltd. og R. J. Reynolds Industries Inc., mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber, støttet af Philip Morris Incorporated.